Chodzę sobie do gimnazjalnej części zespołu szkół który zrzesza przy okazji liceum (http://www.lo14.wroc.pl). I tak - w gimnazjum informatyki jest jeden rok, a jej poziom... hmmm... widziałem jak kiedyś zaczynali pascala i aktualnie są na poziomie pętli, więc chyba nie jest najgorzej (o logo nie ma mowy
Totalne dno na informatyce w szkole
Re: Totalne dno na informatyce w szkole
No, to uwaga: będę chwalił informatykę szkole....
Chodzę sobie do gimnazjalnej części zespołu szkół który zrzesza przy okazji liceum (http://www.lo14.wroc.pl). I tak - w gimnazjum informatyki jest jeden rok, a jej poziom... hmmm... widziałem jak kiedyś zaczynali pascala i aktualnie są na poziomie pętli, więc chyba nie jest najgorzej (o logo nie ma mowy
). Za to z liceum jest klasa informatyczna. Tam na starcie zakłada się dobrą znajomość systemu (windy niestety, ale cenią Linuxa) i przez pierwsze pół roku robi się całego pascala (jak ktoś zna C/C++ to ma pół roku wolnego). A później przez dwa i pół roku robi się coś co wygląda na informatykę - rozwiązuje się problemy. Jest całkiem dobry nauczyciel (znający naturalnie Linuxa), który na wstępie każdej lekcji rzuca w klasę problemem i przez dwie godziny trwa teoretyczne rozmyślanie nad najoptymalniejszą (jedyne zastosowanie matmy w infie: optymalizacja) implementacją rozwiązania. Przez następne dwie godziny (ale już w innym dniu) się to praktycznie implementuje. Przyznam, że zdarza mi się wdepnąć na infę do liceum jak nie mam nic ciekawego do roboty i zadania nie są wcale proste. No, ale to jest jednak najlepsza szkoła ponadpodstawowa w województwie (Dolnośląskie) - Zespół Szkół Nr 14 (czyli sławna "czternastka"). Naturalnie dobry poziom infy w mojej szkole nie zmienia faktu, że najlepsze wyniki daje samodzielna nauka.
masz cholerne szczescie ci powiem
moze sie przeprowadze 
ja to wole nazywać trafnym wyborem... 
no, ale żeby trzymać się tematu powiem, że w najlepszej podstawówce w województwie (SP3 - Wrocław) poziom infy jest taki jak tu ktoś pisał: "nie włonać kompóteruw dopuki nie powiem"... (te ortografy mają świadczyć o poziomie informatyka)
no, ale żeby trzymać się tematu powiem, że w najlepszej podstawówce w województwie (SP3 - Wrocław) poziom infy jest taki jak tu ktoś pisał: "nie włonać kompóteruw dopuki nie powiem"... (te ortografy mają świadczyć o poziomie informatyka)
Jestem w pierwszej klasie gimnazjum .. w klasie informatycznej a na infie było Cabri i MS-DOS a aktualnie jest Logo Komeniusz i MS Paint; NUDA!
pozdrawiam.
pozdrawiam.
-
Krzemin
No coż, ja skończyłem właśnie gimnazjum, poziom nauczania był taki jak w większości innych, czyli jesli trzeba było trochę ocen nastawiać, to nauczyciel zadawał jakieś prace w wordzie, excelu (bleee...) i tego typu badziewiach. O programowaniu nie było nawet co marzyć, więc trzeba się było uczyć samemu. Kółko informatyczne bardziej przypominało kafejkę internetową... wszyscy doginali w countera na LANie...
Teraz dostałem się do liceum do klasy o profilu mat-inf-fiz, tutaj spodziewam się, że zacznie się dopiero zabawa (czyli programowanie: c/c++, php, sql, perl, python, algorytmy itp.). Chciałbym też, aby było wiecej linuxa, ale to juz nie ode mnie zależy, a jak będzie, dowiem się we wrześniu.
Teraz dostałem się do liceum do klasy o profilu mat-inf-fiz, tutaj spodziewam się, że zacznie się dopiero zabawa (czyli programowanie: c/c++, php, sql, perl, python, algorytmy itp.). Chciałbym też, aby było wiecej linuxa, ale to juz nie ode mnie zależy, a jak będzie, dowiem się we wrześniu.
-
Mikołaj Barczentewicz
- Nowy

- Kontakt:
Nie wiem, co się wszyscy tak uczepili tego linkuksa, to jakaś chyba moda. A ja wolę windowsa, miałem porównanie. Zresztą vide moja stopka
.
Ja na lekcji informatyki (w gimanzjum, które skończyłem w tym roku) miałem rzeczy naprawdę tragiczne, nie doszliśmy nawet do algorytmiki bo nie starczyło godzin. Jednak się nie przejmuje.
W liceum będę miał prawdopodobnie jeszcze bidniej bo idę do klasy historycznej
. W sumie to mi na infie nie zależy. Ale generalnie to wszędzie trzeba się jednak uczyć samemu i to każdego przedmiotu.
Ja na lekcji informatyki (w gimanzjum, które skończyłem w tym roku) miałem rzeczy naprawdę tragiczne, nie doszliśmy nawet do algorytmiki bo nie starczyło godzin. Jednak się nie przejmuje.
W liceum będę miał prawdopodobnie jeszcze bidniej bo idę do klasy historycznej
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

To jest najmądrzejsze zdanie w całym tym temacie, uczyć trzeba się samemu, a nie wiecznie narzekać na nauczycieli.Ale generalnie to wszędzie trzeba się jednak uczyć samemu i to każdego przedmiotu.
-
rene
logo
Sluchajcie nie mozecie gadac na nauczycieli inf tylko poprosic ich o zajecia dodatkowe na kolku i tam mozecie sobie programowac w Logo czy jeszcze co tam chcecie u nas tak jest na kilkudziesieciu giimnazjalistow zainteresowanych jest 5 wiec.........
Nasza informatyca dwoi sie i troi zeby cos tym tlumokom weszlo. Wspolczuje jej.
Nasza informatyca dwoi sie i troi zeby cos tym tlumokom weszlo. Wspolczuje jej.
Nie wiem dlaczego, ale odnoszę takie bardzo dziwne wrażenie, że powyższe "hasło" napisał siedmio- lub ośmiolatekwixor pisze:[...]
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Też odniosłem takie wrażenieemdabelju pisze:Nie wiem dlaczego, ale odnoszę takie bardzo dziwne wrażenie, że powyższe "hasło" napisał siedmio- lub ośmiolatekwixor pisze:[...]
Powód : U nas też włączamy kompy dopiero jak nauczyciel wyda taką komendę
Drugi powód : Rozbawiła mnie najlepsza podstawówka w woj.
ok, ten post jest dość stary, teraz już nie jest najlepsza (tylko na krok się ruszyłem i już się opuścili). Ale to nie wszystko. U najlepszym (aktualnie) gimnazjum w województwie poziom infy jest jeszcze gorszy. Wyobraźcie sobie krubą, tłustą bekę, która ma problemy z wordem i nie odróżnia grafiki wektorowej od rastrowej :]. Żeby było ciekawiej, gra mądrego i udaje, że coś wie. Zagadka: co to jest [dowland] ? to jest wymowa "download" wg. tego /......./. a co to jest DTHP? to jest DHCP
żałosne. (ale przynjamniej można chodzić z linuxem na dyskietkach i bawić sie siecią szkolną)
Co do niskiego poziomu informatyki w szkołach nie ma żadnych wątpliwości.
Moja siostra chodzi do liceum o profilu informatyczno-matematycznym. Niedawno mieli zrobić na zaliczenie stronkę na jakiś tam temat. Oczywiście nie uczy się ich najnowszych standardów. Wiedza nauczycieli sięga 7 lat wstecz. Początkującym każe się pisać w notatniku bez kolorowania składni (sic!), a potem w obłędnym FrontPage. A chyba powinno się takim młodym ludziom zaszczepiać nawyk ciągłego zdobywania najnowszej wiedzy. W końcu w informatyce zmienia się wszystko niemalże z dnia na dzień. No ale po co...
Przecież nie będziemy wysyłać nauczycieli na szkolenia. Uczniaki mogą znać stare standardy. Nowych nauczą się na studiach. Takie jest podejście nauczycieli. I jak taka osóbka, co skończy taką szkołę ma wybrać studia? O kierunku informatycznym może chyba tylko pomażyć, bo z taką wiedzą nie zda egzaminu.
Moja siostra chodzi do liceum o profilu informatyczno-matematycznym. Niedawno mieli zrobić na zaliczenie stronkę na jakiś tam temat. Oczywiście nie uczy się ich najnowszych standardów. Wiedza nauczycieli sięga 7 lat wstecz. Początkującym każe się pisać w notatniku bez kolorowania składni (sic!), a potem w obłędnym FrontPage. A chyba powinno się takim młodym ludziom zaszczepiać nawyk ciągłego zdobywania najnowszej wiedzy. W końcu w informatyce zmienia się wszystko niemalże z dnia na dzień. No ale po co...
Przecież nie będziemy wysyłać nauczycieli na szkolenia. Uczniaki mogą znać stare standardy. Nowych nauczą się na studiach. Takie jest podejście nauczycieli. I jak taka osóbka, co skończy taką szkołę ma wybrać studia? O kierunku informatycznym może chyba tylko pomażyć, bo z taką wiedzą nie zda egzaminu.
Taka młodzież prędzej nauczy się złych nawyków i ciągle będzie powtarzać te same błędy dorosłych. Niedobrze 
Ja jestem w liceum o profilu mat-informatycznym. Jeśli informatykie mielbyśmy taką jak matematyke to ehh poprostu było by fajnie. :]
A tak na informatyce uczymy sie wpisywać tekst do Worda (a co jeśli mam na dysku linuksa + OO
) lol poprostu bierze mie na śmiech
btw. Nauczycielka (!) od informatyki chyba zatrzymała sie w rozwuje coś koło zeszłej dekady ... Nie ma pojęcia co to jest licenacja GPL, BSD... I twierdzi jak tylko może że Linux powstał na bazie kodu Unixa (taa jasne jak już to są pisane wg. jednego standardu POSIX)...
W szkole jest jeszcze jeden nauczyciel informatyki.. Z tym, że on zna sie na rzeczy ... Poprostu spoko gość.. Z tym że nie uczy on żadnej klasy o profilu informatycznym

A tak na informatyce uczymy sie wpisywać tekst do Worda (a co jeśli mam na dysku linuksa + OO
btw. Nauczycielka (!) od informatyki chyba zatrzymała sie w rozwuje coś koło zeszłej dekady ... Nie ma pojęcia co to jest licenacja GPL, BSD... I twierdzi jak tylko może że Linux powstał na bazie kodu Unixa (taa jasne jak już to są pisane wg. jednego standardu POSIX)...
W szkole jest jeszcze jeden nauczyciel informatyki.. Z tym, że on zna sie na rzeczy ... Poprostu spoko gość.. Z tym że nie uczy on żadnej klasy o profilu informatycznym
to po prostu klikasz na Plik | Zapisz jako... i zaznaczasz typ pliku jako Micro$oft Word w wersji 97 lub wyższeja co jeśli mam na dysku linuksa + OO