Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Pride
Kontakt:

Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?

Post autor: Pride »

Witam!
Mam takie trochę dziwne pytanie:
Od czego zacząć pracę z PHP i MySQL?
Nie chodzi mi o Kursy podstawy PHP i MySQL. Bo takie rzeczy to ja już znam i umiem wykorzystywać. Lecz co mi z tego, że umiem warunki, pętle itp. Co było w tych Kursach jak to są Podstawy. Chciałbym się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć. Umieć pisać systemy newsów oparte na Sesjach/Cookies itd. Ale jak się do tego zabrać?
Wiem, że to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale powiedzcie chociaż jak wy się nauczyliście tych języków?
Aaa i nie piszcie mi że Manuala mam przestudiować bo już próbowałem i się to skończyło na tym, że nadal nic nie wiem…
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mateusz (Pride) K.
batusoo
Nowy
Nowy

Re: Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?

Post autor: batusoo »

zrób sobie jakąś stronke, która składałaby sie z np. 3 plików. W header.php zrob informacje z <head> itd. W index.php zrob include do header.php i tresc.php a w tym ostatnim mozesz napisać taką pętle:

jesli(user uzywa IE)
wyswietl powitanie i zachęc do pobrania firefoxa

jesli(user uzywa opery)
wyswietl dane o najnowszej wersji opery

itd.

Co do cookies i sesji to stwórz sobie funkcje do określania zalogowania, wylogowania, dodawania usera aby stworzyc własny system autoryzacji. Ciasteczka wyślij do usera kiedy zarząda zapamiętania w jego loginu albo kiedy odda głos w ankiecie. Zrob sobie prosty licznik opierający sie o plik tekstowy.

Może post troche lolowaty ale chyba o to chodziło.
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Vic »

Kolego, oprócz wiedzy potrzeba również wyobraźni... Jeżeli znasz uż wszystkie podstawy i całego manuala to zaprojektuj i stwórz system CMS... :wink:

Innymi słowy... skoro znasz już te podstawy - projektuj, zastanawiaj się nad rozwiązywaniem problemów, szukaj/wykorzystuj funkcje i pętle... A odpowiedź jest jednoznaczna... Po prostu twórz skrypty... 8)

Aha... i jak się do tego zabrać?... hm.... papier i ołówek + algorytm?

Co do własnego doświadczenia... Na pozątku bawiłem się w formularzyk mailingowy, potem zastanawiałem się nad systemem newsowym (baza tekstowa bez tablic... ludzie co to było... szukałem jakichś dziwnych funkcji w manualu... raany... 2 miechy później to co pisałem pare tygodni ująłem w jeden dzień paroma linijkami... heh....), potem przyszedł czas na system adminstracyjny stronki z logowaniem... potem doszli do tego użytkownicy i flagi... stworzył się prosty szablon stronki wraz z sytemem zarządzania... Wszystko oparte na txt bazach... teraz przydałoby się przestawić na MySQL (pewnie zrobie jakieś forum bo nie moge zainstalować phpBB :lol:.... Marne te doświadczenie no ale sama idea dążenia do coraz rozbudowanych skryptów jest tu najważniejsza... Musisz sam sobie stawiać cele i dążyć do ich urzeczywistnienia...
rastman
Nowy
Nowy

Post autor: rastman »

po prostu musisz wymyslić sobie temat do realizacji i wtedy zastanowić się jak wykorzystać zdobytą wiedzę
Pride
Kontakt:

A więc jak poleconi mi na jednym forum zacząłem tworzyc system newsow narazie dodawanie + edytowanie + usuwanie - wez panelu admina. pozniej panel zrobie a nastepnie zarzadzanie userami zeby juz nie bylo pola autor tylko ten kto to napisze bedzie autorem itd. itp. zobacze jak mi to wyjdzie ;)
Dzieki za podpowiedzi ;)
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Vic »

Ależ proszę bardzo....
Pride
Kontakt:

yarpo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: yarpo »

Dobry kurs nie jest zły:)

Na pewno warto zajrzeć do manuala, w razie gdybyś szukał jakiejś konkretnej funkcji.

A mo.że się przyda:
www.phpkurs.prv.pl

Powodzenia

Edit: Widzę po twoim kolejnym poście, że ten kurs jest juz dla Ciebie mało przydatny:)
ODPOWIEDZ