Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?
Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?
Witam!
Mam takie trochę dziwne pytanie:
Od czego zacząć pracę z PHP i MySQL?
Nie chodzi mi o Kursy podstawy PHP i MySQL. Bo takie rzeczy to ja już znam i umiem wykorzystywać. Lecz co mi z tego, że umiem warunki, pętle itp. Co było w tych Kursach jak to są Podstawy. Chciałbym się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć. Umieć pisać systemy newsów oparte na Sesjach/Cookies itd. Ale jak się do tego zabrać?
Wiem, że to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale powiedzcie chociaż jak wy się nauczyliście tych języków?
Aaa i nie piszcie mi że Manuala mam przestudiować bo już próbowałem i się to skończyło na tym, że nadal nic nie wiem…
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mateusz (Pride) K.
Mam takie trochę dziwne pytanie:
Od czego zacząć pracę z PHP i MySQL?
Nie chodzi mi o Kursy podstawy PHP i MySQL. Bo takie rzeczy to ja już znam i umiem wykorzystywać. Lecz co mi z tego, że umiem warunki, pętle itp. Co było w tych Kursach jak to są Podstawy. Chciałbym się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć. Umieć pisać systemy newsów oparte na Sesjach/Cookies itd. Ale jak się do tego zabrać?
Wiem, że to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale powiedzcie chociaż jak wy się nauczyliście tych języków?
Aaa i nie piszcie mi że Manuala mam przestudiować bo już próbowałem i się to skończyło na tym, że nadal nic nie wiem…
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mateusz (Pride) K.
Re: Od czego zacząć prace z PHP i MySQL?
zrób sobie jakąś stronke, która składałaby sie z np. 3 plików. W header.php zrob informacje z <head> itd. W index.php zrob include do header.php i tresc.php a w tym ostatnim mozesz napisać taką pętle:
jesli(user uzywa IE)
wyswietl powitanie i zachęc do pobrania firefoxa
jesli(user uzywa opery)
wyswietl dane o najnowszej wersji opery
itd.
Co do cookies i sesji to stwórz sobie funkcje do określania zalogowania, wylogowania, dodawania usera aby stworzyc własny system autoryzacji. Ciasteczka wyślij do usera kiedy zarząda zapamiętania w jego loginu albo kiedy odda głos w ankiecie. Zrob sobie prosty licznik opierający sie o plik tekstowy.
Może post troche lolowaty ale chyba o to chodziło.
jesli(user uzywa IE)
wyswietl powitanie i zachęc do pobrania firefoxa
jesli(user uzywa opery)
wyswietl dane o najnowszej wersji opery
itd.
Co do cookies i sesji to stwórz sobie funkcje do określania zalogowania, wylogowania, dodawania usera aby stworzyc własny system autoryzacji. Ciasteczka wyślij do usera kiedy zarząda zapamiętania w jego loginu albo kiedy odda głos w ankiecie. Zrob sobie prosty licznik opierający sie o plik tekstowy.
Może post troche lolowaty ale chyba o to chodziło.
Kolego, oprócz wiedzy potrzeba również wyobraźni... Jeżeli znasz uż wszystkie podstawy i całego manuala to zaprojektuj i stwórz system CMS... 
Innymi słowy... skoro znasz już te podstawy - projektuj, zastanawiaj się nad rozwiązywaniem problemów, szukaj/wykorzystuj funkcje i pętle... A odpowiedź jest jednoznaczna... Po prostu twórz skrypty...
Aha... i jak się do tego zabrać?... hm.... papier i ołówek + algorytm?
Co do własnego doświadczenia... Na pozątku bawiłem się w formularzyk mailingowy, potem zastanawiałem się nad systemem newsowym (baza tekstowa bez tablic... ludzie co to było... szukałem jakichś dziwnych funkcji w manualu... raany... 2 miechy później to co pisałem pare tygodni ująłem w jeden dzień paroma linijkami... heh....), potem przyszedł czas na system adminstracyjny stronki z logowaniem... potem doszli do tego użytkownicy i flagi... stworzył się prosty szablon stronki wraz z sytemem zarządzania... Wszystko oparte na txt bazach... teraz przydałoby się przestawić na MySQL (pewnie zrobie jakieś forum bo nie moge zainstalować phpBB
.... Marne te doświadczenie no ale sama idea dążenia do coraz rozbudowanych skryptów jest tu najważniejsza... Musisz sam sobie stawiać cele i dążyć do ich urzeczywistnienia...
Innymi słowy... skoro znasz już te podstawy - projektuj, zastanawiaj się nad rozwiązywaniem problemów, szukaj/wykorzystuj funkcje i pętle... A odpowiedź jest jednoznaczna... Po prostu twórz skrypty...
Aha... i jak się do tego zabrać?... hm.... papier i ołówek + algorytm?
Co do własnego doświadczenia... Na pozątku bawiłem się w formularzyk mailingowy, potem zastanawiałem się nad systemem newsowym (baza tekstowa bez tablic... ludzie co to było... szukałem jakichś dziwnych funkcji w manualu... raany... 2 miechy później to co pisałem pare tygodni ująłem w jeden dzień paroma linijkami... heh....), potem przyszedł czas na system adminstracyjny stronki z logowaniem... potem doszli do tego użytkownicy i flagi... stworzył się prosty szablon stronki wraz z sytemem zarządzania... Wszystko oparte na txt bazach... teraz przydałoby się przestawić na MySQL (pewnie zrobie jakieś forum bo nie moge zainstalować phpBB
po prostu musisz wymyslić sobie temat do realizacji i wtedy zastanowić się jak wykorzystać zdobytą wiedzę
A więc jak poleconi mi na jednym forum zacząłem tworzyc system newsow narazie dodawanie + edytowanie + usuwanie - wez panelu admina. pozniej panel zrobie a nastepnie zarzadzanie userami zeby juz nie bylo pola autor tylko ten kto to napisze bedzie autorem itd. itp. zobacze jak mi to wyjdzie 
Dzieki za podpowiedzi
Dzieki za podpowiedzi
Ależ proszę bardzo....
Dobry kurs nie jest zły:)
Na pewno warto zajrzeć do manuala, w razie gdybyś szukał jakiejś konkretnej funkcji.
A mo.że się przyda:
www.phpkurs.prv.pl
Powodzenia
Edit: Widzę po twoim kolejnym poście, że ten kurs jest juz dla Ciebie mało przydatny:)
Na pewno warto zajrzeć do manuala, w razie gdybyś szukał jakiejś konkretnej funkcji.
A mo.że się przyda:
www.phpkurs.prv.pl
Powodzenia
Edit: Widzę po twoim kolejnym poście, że ten kurs jest juz dla Ciebie mało przydatny:)