popularny popUP

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

popularny popUP

Post autor: Yay Gree »

chciałbym dowiedziec sie jak sa robione popupy które mamy okazje czesto obserwowac np na onecie itp (takie flashowe). moze mi ktos napisac??
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: popularny popUP

Post autor: viraptor »

To się doczepie do tematu :) Jak ktoś wie jak to jest zrobione, to może wie, jak takie coś usunąć ze stron - w mozilli. Są do tego jakieś rozszerzenia? (chodzi mi tylko o wyskakujący flash)
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

ja mam jedynie zamysł jak to zrobic. jesli nikt nie pomoze to zrobie to na warstwach :/
yhmt
Nowy
Nowy

Post autor: yhmt »

Wszystkie znaki nie niebie i ziemi wskazyją, że to jest po prostu <div>. Po szczegóły odsyłam do źródeł Twojej ulubionej strony z takimi popupami (ja akurat przeglądałem prv.pl), a konkretnie wszystkiego, co jest JavaScriptem.

viraptor, nie słyszałem o czymś, co by je kasowało. Możesz zablokować wykonywanie wybranych skryptów (nie wiem, jak, ani czy sie w ogóle da).
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

a mozesz mi pomoc w zrobienu takieg czegos albo podrzucic gotowy skrypt??
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

@Yay Gree: Ale wiesz, że to jest najbardziej wpieprzająca forma reklamy, która tylko i wyłącznie zniechęca do klikania w to i wogóle do wchodzenia na strony z nią? Jeszcze nie widziałem nikogo, kto nie reaguje na to próbą zamknięcia od razu, a jak przez przypadek przeniesie go na strone z reklamy, to i tak ją zamyka rzucając przy tym jakąś k**rową, albo czymś innym?
Apeluje do webmajstrów o NIE używanie wyskakujących flashy...
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

zrobiłem. co do twojej opini na temat szrpania nerwów internautów takimi reklamami: w 100% popieram cię ale to bedzie sezonowa zintonizowana reklama na jednej z podstron pewnej witryny. i jest ona na zycenie firmy, wiec co ja moge
yhmt
Nowy
Nowy

Można tak, jak napisałeś i można skryptem (w przypadku np. różnych reklam):

Kod: Zaznacz cały

<script language="javascript" type="text/javascript">

function makePopup(url, w, h, py, px){

document.write('<div class="flashPopup" style="position: absolute; top: '+py+'; left: '+px+'" name="popupdiv";>');
document.write('<OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" WIDTH='+w+' HEIGHT='+h+' id="popup" ALIGN=""><PARAM NAME=movie VALUE='+url+'> <PARAM NAME=quality VALUE=high><EMBED src='+url+' quality=high WIDTH='+w+' HEIGHT='+h+' NAME="popup" ALIGN="" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>');
document.write('<div>');

}

/* makePopup(adres, szerokość, wysokość, pozycja pionowa, pozycja pozioma); na przykład: */

makePopup("http://www.webinside.pl/img/hosting.swf", "300px", "300px", "100px", "300px");

</script>
Tylko, że takie popupy trzeba jakoś zamknąć (to już działka JavaScript'u). Jak mi się uda na to napisać funkcję, to zamieszczę kod.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

ja zrobiłem tak:

Kod: Zaznacz cały

<div style="position: absolute; left: 200px; top: 150px"><object></object></div>
w sumie to nie zalezy mi na tym by mozna było je blokowac itd, chodzi o efekt wizualny.
yhmt
Nowy
Nowy

Ale jeżeli to siępojawia (jak to popup) przed treścią strony, to bez zamykania tego nie dostaniesz się do treści, czyż nie? Proponuję odwołać się do jakiegoś argumentu, który decydoje o "widzialności" warstwy (jak coś wymyślisz, to zacytuj odpowiednie linijki kodu).
ODPOWIEDZ