[HTML/CSS] Dwa teksty w jednej linii

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Stig
Administrator

Re: [HTML/CSS] Dwa teksty w jednej linii

Post autor: Stig »

Zastosować element liniowy (np. podstawowy span), zrezygnować z elementów prezentacji (center), i w miarę możliwości jakiegokolwiek pozycjonowania opartego o atrybut position.

Póki co nie mogę poradzić więcej, gdyż głownie ze względu na brak kompletnego kodu nie bardzo jestem w stanie odgadnąć jakie są Twoje intencje.
Stig
Administrator

Re: [HTML/CSS] Dwa teksty w jednej linii

Post autor: Stig »

Przykro mi, ale nie widzę tam żadnego brakującego nagłówka (mała dygresja: generalnie trudno zauważyć istnienie czegoś, czego brakuje). Widzę jedynie fragment skrajnie niesemantycznego kodu z następującym elementem, który (chyba) imituje zachowanie nagłówka:

Kod: Zaznacz cały

<center><span class=naglowek1 style="position:relative;left:-30%">Trochę o mnie...</span></center>
Dochodząc do wniosku (wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę), że to właśnie ten problematyczny fragment kodu mogę zaproponować swoje rozwiązanie, które pozbędzie się zbędnego w tym przypadku pozycjonowania relatywnego oraz naprawi semantykę tego fragmentu:

<h2><span style="margin-right:60%">Trochę</span> <span style="marign-left:60%">o mnie...</span></h2>
Jednakże zachodząc w głowę nad poprawnością (i praktycznym sensem) tego efektu wydaje mi się, że jednak nie zrozumiałem Twoich intencji w odpowiedni sposób, w związku z czym prosiłbym o graficzny przykład efektu, który chcesz uzyskać.

Zastanawiam się też czemu utrudniasz sobie życie stosując takie "dziwolągi" jak

<span class=naglowek1>
zamiast użyć zwykłego elementu nagłówka, czy

<td><p class=naglowek>Rodzaj</p></td>

zamiast th (o czym Ci już kiedyś wspominałem); albo też stawiając szereg elementów br obok siebie (zamiast użyć margin bądź padding) :?

I tak BTW, ramki są złym pomysłem.
ODPOWIEDZ