Totalne dno na informatyce w szkole

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Re: Totalne dno na informatyce w szkole

Post autor: Bartosz Olszewski »

Poprostu Ministerstwo Edukacji nie może wyskoczyć w kosmos z programem nauczania. Jeżeli chcesz się nauczyć prawdziwej informatyki rób to w domu. Na podstawie książek podręczników chciałbym abyście tutaj zamieścili spis treści waszej wymarzonej książki do informatyki. :)
raf2001
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: raf2001 »

No dobra niebęde wybredny niech idą z tym nauczaniem, ale nieprzesadzajmy oni zachowują się jakbyśmy byli "niepełnosprawni umysłowo", a tak niejest. Przykład mieliśmy ćwiczyć wlączanie windowsa 98 w różnych trybach (awaryjne tekstowe, normalne itp.) co w większości (już od milenium) wogule niektórych trybów niema. A tak pozatym jesteśmy klasą informatyczną, wiec z jakąs wiedzą na temat komputerów wniesliśmy. Zgodze sie że niekażdy jest taki mądry jak ja :-D , ale napewno odoba ta umie też co nieco. Ja sądze, że to niejest dobre, bo nauczają nas jak debili, mogli by zacząc niewiem od wprowadzenia w programowanie (to by się przydało bo chyba tylko ja i kolega coś niecoś o tym wiemy), więc podstawy by nam napewno niezaszkodziły. Pozdrawiam
PS. A najlepiej to by było tak jak ma mój qpel z wawy będzie się uczyć na linuchach (mażenie!!!)
Lucynd
Nowy
Nowy

Post autor: Lucynd »

Bartosz Olszewski pisze:Poprostu Ministerstwo Edukacji nie może wyskoczyć w kosmos z programem nauczania. Jeżeli chcesz się nauczyć prawdziwej informatyki rób to w domu. Na podstawie książek podręczników chciałbym abyście tutaj zamieścili spis treści waszej wymarzonej książki do informatyki. :)
Nie mam takiej książkie w domq przy kompie metodą "prób i błedów"(ale może powinien sie tam znalesc temat: Właczamy i wylaczamy komputer.) :lol:
raf2001 pisze:No dobra niebęde wybredny niech idą z tym nauczaniem, ale nieprzesadzajmy oni zachowują się jakbyśmy byli "niepełnosprawni umysłowo", a tak niejest. Przykład mieliśmy ćwiczyć wlączanie windowsa 98 w różnych trybach (awaryjne tekstowe, normalne itp.) co w większości (już od milenium) wogule niektórych trybów niema. A tak pozatym jesteśmy klasą informatyczną, wiec z jakąs wiedzą na temat komputerów wniesliśmy. Zgodze sie że niekażdy jest taki mądry jak ja :-D , ale napewno odoba ta umie też co nieco. Ja sądze, że to niejest dobre, bo nauczają nas jak debili, mogli by zacząc niewiem od wprowadzenia w programowanie (to by się przydało bo chyba tylko ja i kolega coś niecoś o tym wiemy), więc podstawy by nam napewno niezaszkodziły. Pozdrawiam
PS. A najlepiej to by było tak jak ma mój qpel z wawy będzie się uczyć na linuchach (mażenie!!!)
marzenie 8)
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Mój wymarzony podręcznik do informatyki:

1. Poznawanie BIOS'a
2. Uczymy się instalować Windowsa
3. Uczymy się instalować Linuxa
4. Podstawowe operacje w BIOSIE
a) konfiguracja
b) podrkęcanie procesora itp.
5. Nauka HTML'a
6. Nauka JavaScript
7. Nauka pisania w PHP i MySQL
8. Tworzymy dokumenty w Excelu
9. Wprowadzenie do programowania w C
10. Podsumowanie wiadomości i sprawdzian końcowy

To podręcznik dla klasy 4-5, a dla szóstej mam taki:

1. Kontynuacja programowania w C oraz wprowadzenie do C++
2. Dalszy ciąg PHP i MySQL
3. Delphi
4. Obróbka grafiki internetowej
5. Tworzenie własnych stron WWW
6. Pierwsze kroki w rejestrze systemu
7. Sztuczki systemowe
a) rejestr
b) bios
c) windows
8. Pisanie skryptów w Javie
9. Obsługa Photoshopa i Corela
10. Podsumowanie i sprawdzian końcowy
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Też tak by chciał ale zauważyłem że większość roku szkolnego opiera się u Ciebie o Tworzenie Witryn WWW a to błąd. Po drugie pomyśl, że nie dasz 9latkowi Linuxa. Są informatycy którzy po studiach i własnych lekcjach nie znają dobrze Linuxa a Ty chcesz go wepchnąć w szkołę podstawową? Fakt, że to byłoby dobre bo wtedy poszedł by wyższy stopień na gimnazja i szkoły wyższe - ale nie damy Porshe 7 latkowi :wink:
raf2001
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: raf2001 »

Zgodze się ale czy nie warto inwestować w nauke linucha. Ten system staje się coraz popularniejszy, więc u nas w technikum powinni dać przynajmniej podstawy (od czegoś i gdzieś trzeba zacząć). Po co uczyć w technikum/ liceum takich pierdół jak właczanie systemu (strasznie mnie to wkurzyło :evil: ). Podstawy można by było jeżeli nie w szkole to w domu, jeżeli komuś się linuch spodobał. Ja osobiście troche znam się na podstawach linucha (podstawy podstaw :lol: ). Pozdrawiam
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Podstawy wszystkich tych rzeczy powinniśmy znać kończąc Gimnazjum, ale niestety tak nie jest. Osobiście wszystkiego tego co umiem z informatyki i obsługi systemów, tworzenia stron www to nauczyłem się w domu - i tak też polecam wszystkim :)
Lucynd
Nowy
Nowy

Ja tam na szkołe jeśli chodzi o nauke zbytnio nie licze, albo program do d...albo nauczycielowi wisi....Big Polish Shit....
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Dlatego najlepiej uczyć się samemu z własnych źródeł - najwięcej się z takiej nauki wynosi.
Lucynd
Nowy
Nowy

true, true ( ucząc sie samemu, chcesz tego a chcąc czegoś sprawia ci to przyjemność a to w efekcie cie nie nudzi i koło sie zamyka)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Po drugie ucząc się samemu więcej wyniesiesz niż z lekcji ze szkoły. Dla mnie Informatyka na poziomie takim jakim jest w szkołach też jest bezużyteczna ale niestety nic nie możemy zrobić.Chociaż możemy tak jak pisałem uczyć się w swoim zakresie :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

raf2001 pisze:No dobra niebęde wybredny niech idą z tym nauczaniem, ale nieprzesadzajmy oni zachowują się jakbyśmy byli "niepełnosprawni umysłowo", a tak niejest. Przykład mieliśmy ćwiczyć wlączanie windowsa 98 w różnych trybach (awaryjne tekstowe, normalne itp.) co w większości (już od milenium) wogule niektórych trybów niema. A tak pozatym jesteśmy klasą informatyczną, wiec z jakąs wiedzą na temat komputerów wniesliśmy. Zgodze sie że niekażdy jest taki mądry jak ja :-D , ale napewno odoba ta umie też co nieco. Ja sądze, że to niejest dobre, bo nauczają nas jak debili, mogli by zacząc niewiem od wprowadzenia w programowanie (to by się przydało bo chyba tylko ja i kolega coś niecoś o tym wiemy), więc podstawy by nam napewno niezaszkodziły. Pozdrawiam
NIe zgadzam sie z ostanim. Mam totalną (delikatnie mówiąc) anty patię do całego świata Open Scource z linuxem na czele. Dla manie nauka linuxa to by była raczej katorga niż przyjemność.
Choć na linuxsie co nieco znam. To nie chce sie uczyć jego obłsugi. Windowsy górą. KOniec kropka.
Żeby nie było. Cała ta anty-patia jest spowodowana przez użytkowników Linuxa. mniejwiencej 96% to banda niedouczonych, przechawalających się (linux The best inne systemy h** warte), itp.
Innymi słowy NIE.
PS. A tera coś konkretnego.
-linux jest mało popularny
-dla mnie osobiście z całeo programowania najciekawsze jest pisanie gier a pod linuxa pisać sie przecież nie będzie ze względnu na to że jest popularny
-windows ma 62% serwerów a liczaba ta dalej rośnie
-windows od wersji longhorn będzie zabzpieczony permamentnie za sprawą technologi palladium (antyvirus, firewall, dynamiczne szyfrowanie plików, a to wszystko od strony sprzętowej czyli na darmo szukać dziur w zabezpieczeniach)
-powyżesze może przypieczętować pozycje dominującą windowsa na serwerach
system plików WinFS. To jest bardzo mocny argument dla serwrów na których jest zazwyczaj setki tysięzy plików. WinFS pozwoli je downie sortować i wyszukiwać. A to za sprawą tego iż system plików działa jak baza danych.
I gdzie coś takiego znajdziecie w linuxsie ??
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

A co byś powiedział na taki układ książki - Napisałem Basic ponieważ ciężko mi będzie dopasować taki poziom do wieku:

Podstawy Komputera - Basic

1.Komputer od podstaw
- Zestawy Komputerowe
- Co warto kupić?
- Czyszczenie

2. Internet
- Podstawy
- Konfiguracja (Windows XP)
- Bezpieczeństwo w Internecie

3. Windows XP
- Konfiguracja
- Edytory Tekstu
- Zmiany
- Panel Sterowania

4. Bios
- Konfiguracja
- Operacje w Biosie
- Uwagi obsługi

5. Linux
- Instalacja
- Co po instalacji?
- Możliwości

6. HyperText Markup Language
- Teoria HTML
- Style
- Dodatkowe elementy
- Początki strony
- W czym pisać?

7. Dynamic HyperText Markup Language
- Z czym to się wiąże?
- Do czego służy?

8. Java Script
- Gdzie znajduje wykorzystanie?
- Skrypty
- Formularze
- Cookies
- Debbuger
Lucynd
Nowy
Nowy

do tego co napisał iniside i o czym prowadzimy tą dyskusje moge dodac:

Informatyka w szkole ma nam dać podstawy do późniejszych szczebli nauki jak i do pracy tzn. dzisiaj gdzie w prawie każdej pracy znajduje sie komputer jego obsługa jest bardzo ważna, więc uczą nas podstaw zebyśmy cos kolwiek wiedzieli a jeśli cie to kręci to są zajęcia dodatkowe w szkole albo sobie je organizujesz w domu :twisted:

A jeśli chodzi o system to tylko win.
Raz jest najbardziej popularny i generalizując we wszystkich branżach można sie spotkaz z kompem z tym oprogramowaniem.
Dwa to są podstawy i nie mogą od razu do linuxa przejść.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Sądze, że nigdy nie doczekamy się czasów kiedy w biurach i w domach(wszystkich) byłby Linux. Microsoft zaczął o wiele wcześniej wydawać swoje oprogramowanie. Windows 3.1 przecież to było pierwsze oprogramowanie do komputerów i powiem, że w niektórych zakładach pracy jest on jeszcze w użytku. Jedynie co możemy się doczekać to wyższej technologii instalowanych w biurach oprogramowań. Zaużmy, że wyszedł Windows Longhorn to wtedy całe biuro na szkolenie i instalujemy w biurach Longhorna. Jednak co innego Windows w którym wszystko jest a co inne Linux gdzie sam sobie musisz napisać Edytor Tekstu i Kalkulator :wink:
ODPOWIEDZ