[JS] Pytanie

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
egzemplarz
Nowy
Nowy

[JS] Pytanie

Post autor: egzemplarz »

Witam
Mam takie pytanie. Czy można zrobić tak, żeby funkcja Java Script wywoływała się po "przejściu" do jakiejś kotwicy w HTML`u, jeśli tak, to jak?

Tyle
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr maja 16, 2007 4:11 pm przez egzemplarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [JS] Pytanie

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

etykiety w sensie label?

<label onfocus="javascript"></label> jeśli przejście to dla Ciebie kliknięcie to onclick
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: 123456 »

Czy może etykiety rodem z wyśmiewanego przez każdego turbo pascala?
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

Musisz zdefiniować "przejście", bo być może właściwe będzie użycie zdarzenia np. onmouseover zamiast onfocus.
Czy może etykiety rodem z wyśmiewanego przez każdego turbo pascala?
Dlaczego wyśmiewanego? Labele były w Pascalu ale nie trzeba było przecież z nich korzystać. Wiele oprogramowania w tym powstało (niegdyś), wielu ludzi uczyło się w Pascalu programować... Jego epoka już minęła, ale nie był/jest to przecież zły język.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Dlaczego wyśmiewanego? Labele były w Pascalu ale nie trzeba było przecież z nich korzystać. Wiele oprogramowania w tym powstało (niegdyś), wielu ludzi uczyło się w Pascalu programować... Jego epoka już minęła, ale nie był/jest to przecież zły język.
Wśród programistów język ten nie cieszy się dobrą sławą... nawet wśród osób, które jak piszesz zaczynały od niego. Jak do tej pory nie spotkałem nikogo, kto dobrze wyrażałby się o tym języku. Takie zdanie sobie wyrobiłem i mam nadzieję, że nikt nie będzie mi niczego wmawiać. ;)
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Ja tam uczyłem się z Pascala, mam sentyment, czasami lubię :) mam nawet na komputerze FPC zainstalowanego, wbrew pozorom dużo uczy.
egzemplarz
Nowy
Nowy

Hm... Mi chodziło o etykiety w sensie takim: http://www.kurshtml.boo.pl/html/do_etyk ... lacze.html
Nie żadne z Turbo Pascala i zdaje mi się Panowie, że trochę wam spamu wlazło bo temat zupełnie nie miał być o Turbo Pascalu, tylko o wywoływaniu funkcji JS po przejściu do etykiety.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Jak nie o Turbo Pascalu? Nie sprecyzowałeś to tak wyszło, że był o wszystkim i o niczym, ETYKIETA HTML to <label> a <a name> to KOTWICA

sprób <a name="asd" onfocus="javascript"></a>
spróbuj też onclick
jak nei zadziała to jak robisz <a href="#asd" onclick="javascript"></a>
egzemplarz
Nowy
Nowy

Przepraszam. Napisałem etykieta bo tak było w na www.kurshtml.boo.pl a co do tego o czym jest ten temat to myślałem, że napisanie w temacie, że chodzi mi o JS wystarczy. A pytam właśnie dlatego, że ani onclick, ani onfocus nie zadziałało i myślałem, że będzie może jakiś inny sposób. A ten: <a href="#asd" onclick="javascript"></a> mi się akurat nie przyda, bo chodzi mi dokładnie o moment przejścia do kotwicy, a nie o kliknięcie w link który nas do niej przenosi.

Następnym razem będę bardziej precyzował o co mi chodzi.
Pozdrawiam
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

chodzi mi dokładnie o moment przejścia do kotwicy, a nie o kliknięcie w link który nas do niej przenosi.
W takim razie:

Kod: Zaznacz cały

function kotwica()
{
	url = window.location;

re = new RegExp("[.]{1}(.){2,4}[#]{1}(.)+$","i");
	if(re.test(url))
		sth();
}

function sth()
{
	alert('dziala');
}
Jakoś wywołaj sobie funkcję kotwica().
Od razu ostrzegam, że taki coś nie zadziała jeśli nie będzie przejścia pomiędzy różnymi plikami. Kiedy odwołujesz się do kotwicy w tym samym pliku przeglądarka nie przeładowuje strony czyli nie ma za bardzo jak wywołać funkcji, która sprawdzi adres.

EDIT:
Przy tym samym pliku można zrobić taki myk:

kotwica = false;

function a(){
	url = window.location;

re = new RegExp("[.]{1}(.){2,4}[#]{1}(.)+$","i");
	if(re.test(url)){
		sth();
	}
}

function sth(){
	if(!kotwica){
		kotwica = true;
		alert('dziala');
	}
}

<body onmousemove="a()">
Ale to mocno "na około" rozwiązanie i na pewno istnieje lepsze. ;)
egzemplarz
Nowy
Nowy

Może i jest lepsze ale i tak dzięki wielkie, jestem twoim dłużnikiem do końca życia albo dłużej ;). Tylko jeszcze jedno. Jak zrobić żeby zależnie od kotwicy wywoływała się inna funkcja. Czy można np. sprawdzić id, kotwicy i zależnie od niego wywołać konkretną funkcję? Nie musicie dawać kodu, wystarczy, że ktoś wytłumaczy jak to zrobić a ja sobie sam spróbuję dopisać.
benio101
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: benio101 »

Tyle sie rozpisujecie.
Nie wiem czy o to chodzi , ale...

Podam to na przykladzie funkcji funkcja()

<a onclick="funkcja()" href="#">Kliknij, aby wywołać funkcję</a>

I teraz po kliknieciu na te kotwice (tj. Kliknij, aby wywołać funkcję) wywolacz funkce
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Przeczytaj dokładnie ten post.
egzemplarz
Nowy
Nowy

Właśnie Benio, czytaj dokładnie ;).

P.S. Już sobie poradzę sam z tym skryptem. Po prostu zrobię funkcję która po przejściu do kotwicy sprawdza adres strony i zależnie od adresu będzie wywoływać funkcję która mi akurat potrzebna ;). No i dzięki wielkie jeszcze raz dla wszystkich.
ODPOWIEDZ