[JS] Pytanie
-
egzemplarz
- Nowy

[JS] Pytanie
Witam
Mam takie pytanie. Czy można zrobić tak, żeby funkcja Java Script wywoływała się po "przejściu" do jakiejś kotwicy w HTML`u, jeśli tak, to jak?
Tyle
Pozdrawiam
Mam takie pytanie. Czy można zrobić tak, żeby funkcja Java Script wywoływała się po "przejściu" do jakiejś kotwicy w HTML`u, jeśli tak, to jak?
Tyle
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr maja 16, 2007 4:11 pm przez egzemplarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Re: [JS] Pytanie
etykiety w sensie label?
<label onfocus="javascript"></label> jeśli przejście to dla Ciebie kliknięcie to onclick
<label onfocus="javascript"></label> jeśli przejście to dla Ciebie kliknięcie to onclick
Czy może etykiety rodem z wyśmiewanego przez każdego turbo pascala?
Musisz zdefiniować "przejście", bo być może właściwe będzie użycie zdarzenia np. onmouseover zamiast onfocus.
Dlaczego wyśmiewanego? Labele były w Pascalu ale nie trzeba było przecież z nich korzystać. Wiele oprogramowania w tym powstało (niegdyś), wielu ludzi uczyło się w Pascalu programować... Jego epoka już minęła, ale nie był/jest to przecież zły język.Czy może etykiety rodem z wyśmiewanego przez każdego turbo pascala?
Wśród programistów język ten nie cieszy się dobrą sławą... nawet wśród osób, które jak piszesz zaczynały od niego. Jak do tej pory nie spotkałem nikogo, kto dobrze wyrażałby się o tym języku. Takie zdanie sobie wyrobiłem i mam nadzieję, że nikt nie będzie mi niczego wmawiać.Dlaczego wyśmiewanego? Labele były w Pascalu ale nie trzeba było przecież z nich korzystać. Wiele oprogramowania w tym powstało (niegdyś), wielu ludzi uczyło się w Pascalu programować... Jego epoka już minęła, ale nie był/jest to przecież zły język.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Ja tam uczyłem się z Pascala, mam sentyment, czasami lubię
mam nawet na komputerze FPC zainstalowanego, wbrew pozorom dużo uczy.
-
egzemplarz
- Nowy

Hm... Mi chodziło o etykiety w sensie takim: http://www.kurshtml.boo.pl/html/do_etyk ... lacze.html
Nie żadne z Turbo Pascala i zdaje mi się Panowie, że trochę wam spamu wlazło bo temat zupełnie nie miał być o Turbo Pascalu, tylko o wywoływaniu funkcji JS po przejściu do etykiety.
Nie żadne z Turbo Pascala i zdaje mi się Panowie, że trochę wam spamu wlazło bo temat zupełnie nie miał być o Turbo Pascalu, tylko o wywoływaniu funkcji JS po przejściu do etykiety.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Jak nie o Turbo Pascalu? Nie sprecyzowałeś to tak wyszło, że był o wszystkim i o niczym, ETYKIETA HTML to <label> a <a name> to KOTWICA
sprób <a name="asd" onfocus="javascript"></a>
spróbuj też onclick
jak nei zadziała to jak robisz <a href="#asd" onclick="javascript"></a>
sprób <a name="asd" onfocus="javascript"></a>
spróbuj też onclick
jak nei zadziała to jak robisz <a href="#asd" onclick="javascript"></a>
-
egzemplarz
- Nowy

Przepraszam. Napisałem etykieta bo tak było w na www.kurshtml.boo.pl a co do tego o czym jest ten temat to myślałem, że napisanie w temacie, że chodzi mi o JS wystarczy. A pytam właśnie dlatego, że ani onclick, ani onfocus nie zadziałało i myślałem, że będzie może jakiś inny sposób. A ten: <a href="#asd" onclick="javascript"></a> mi się akurat nie przyda, bo chodzi mi dokładnie o moment przejścia do kotwicy, a nie o kliknięcie w link który nas do niej przenosi.
Następnym razem będę bardziej precyzował o co mi chodzi.
Pozdrawiam
Następnym razem będę bardziej precyzował o co mi chodzi.
Pozdrawiam
W takim razie:chodzi mi dokładnie o moment przejścia do kotwicy, a nie o kliknięcie w link który nas do niej przenosi.
Kod: Zaznacz cały
function kotwica()
{
url = window.location;
re = new RegExp("[.]{1}(.){2,4}[#]{1}(.)+$","i");
if(re.test(url))
sth();
}
function sth()
{
alert('dziala');
}Od razu ostrzegam, że taki coś nie zadziała jeśli nie będzie przejścia pomiędzy różnymi plikami. Kiedy odwołujesz się do kotwicy w tym samym pliku przeglądarka nie przeładowuje strony czyli nie ma za bardzo jak wywołać funkcji, która sprawdzi adres.
EDIT:
Przy tym samym pliku można zrobić taki myk:
Kod: Zaznacz cały
kotwica = false;
function a(){
url = window.location;
re = new RegExp("[.]{1}(.){2,4}[#]{1}(.)+$","i");
if(re.test(url)){
sth();
}
}
function sth(){
if(!kotwica){
kotwica = true;
alert('dziala');
}
}Kod: Zaznacz cały
<body onmousemove="a()">-
egzemplarz
- Nowy

Może i jest lepsze ale i tak dzięki wielkie, jestem twoim dłużnikiem do końca życia albo dłużej
. Tylko jeszcze jedno. Jak zrobić żeby zależnie od kotwicy wywoływała się inna funkcja. Czy można np. sprawdzić id, kotwicy i zależnie od niego wywołać konkretną funkcję? Nie musicie dawać kodu, wystarczy, że ktoś wytłumaczy jak to zrobić a ja sobie sam spróbuję dopisać.
Tyle sie rozpisujecie.
Nie wiem czy o to chodzi , ale...
Podam to na przykladzie funkcji funkcja()
<a onclick="funkcja()" href="#">Kliknij, aby wywołać funkcję</a>
<a onclick="funkcja()" href="#">Kliknij, aby wywołać funkcję</a>
-
egzemplarz
- Nowy

Właśnie Benio, czytaj dokładnie
.
P.S. Już sobie poradzę sam z tym skryptem. Po prostu zrobię funkcję która po przejściu do kotwicy sprawdza adres strony i zależnie od adresu będzie wywoływać funkcję która mi akurat potrzebna
. No i dzięki wielkie jeszcze raz dla wszystkich.
P.S. Już sobie poradzę sam z tym skryptem. Po prostu zrobię funkcję która po przejściu do kotwicy sprawdza adres strony i zależnie od adresu będzie wywoływać funkcję która mi akurat potrzebna