Tutaj macie kod uniwersalny dla osób z włączonym JS:
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<title>Tytuł</title>
<style type="text/css">
* { margin: 0; padding: 0; border: 0; }
body { background: blue; }
#tresc { width: 800px; margin: 0 auto; background: yellow; }
#tlo1, #tlo2 { width: 50%; position: absolute; z-index: -1; }
#tlo1 { left: 0; background: blue; }
#tlo2 { left: 50%; background: red; }
</style>
<script type="text/javascript">
function wysokosc()
{
var tr = document.getElementById("tresc");
var t1 = document.getElementById("tlo1");
var t2 = document.getElementById("tlo2");
var scr = screen.availHeight;
var bo = document.body.scrollHeight;
if(bo < scr)
{
tr.style.height = scr+"px";
t1.style.height = scr+"px";
t2.style.height = scr+"px";
}
else
{
t1.style.height = bo+"px";
t2.style.height = bo+"px";
}
}
</script>
</head>
<body onload="wysokosc();">
<div id="tlo1"></div>
<div id="tlo2"></div>
<div id="tresc">
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
treść <br />
</div>
</body>
</html>
Kod generuje 1 ostrzeżenie. Kod JS powinien być w osobnym pliku najlepiej.
Tło i kontener wypełnią całe okno przeglądarki. W wypadku braku JS zostanie wyświetlona strona z jednym tłem z wysokością zależną od treści. Jak coś to drobny kod rozciągnie kontener na 100% okna przeglądarki lub więcej jeżeli wypełni go zawartość.
A co do całej dyskusji:
mnie strony dzialaja wszedzie /albo ida do kosza :/ - takze w linuxie ktorego nie mam na pokladzie - i zadnych specjalnych modyfikacji pod katem jednej przegladarki nie wymagaja - jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka
No to Twój aktualny pomysł nie działa więc rozumie że kosz. Będziesz miał lepszy to daj znać. Ciekawi mnie ten problem.
A będę dumny widząc kod który zadziała pod IE 6-8, alternatywnymi przeglądarkami, zgodny z XHTML 1.0 Strict lub ewentualnie innym standardem, CSS 2.1 i na dodatek bez żadnego hacka

Także działaj Yeetti działaj proszę
dzis przypadkiem na onecie przeczytalem artykul o alarmie z nowa dziura microsoftu gdzie chinscy hakerzy atakuja poprzez IE - hééééé - przeczytalem posty i zaraz pomyslalem o Tobie - same tendencyjne narzekania na badziewiaka
Mylisz narzekanie z krytyką. A to co złe krytykować trzeba. W końcu ta przeglądarka jest niebezpieczna i nie jest to jedyny powód. Dlatego właśnie ma ona zabroniony dostęp do świata zewnętrznego u mnie.
....tymczasem wczoraj czytalem post na forum (tutaj, albo MozillPL.org - juz nie pamietam) gdzie ludzie sie alarmuja, ze Firefox zalapal wlasnie tego chinskiego trojana i upycha go w module greasemonkey
Tyle że:
~Firefox jest o wiele częściej aktualizowany
~FireFox jest bezpieczniejszy
~Firefox o wiele lepiej renderuje strony
~Firefox nie ma tyle bugów
~Powyższe punkty tyczą się do wszystkich nowoczesnych przeglądarek alternatywnych dla IE niemalże
~greasemonkey to dodatek do Firefoxa instalowany tylko za zgodą użytkownika. Biorąc pod uwagę co ten dodatek wyczynia i to że jest tylko pod FF, użytkownik powinien być świadom zagrożenia.
~To tak jak mówić że Firefox jest niebezpieczny (tekst z jednego serwisu informacyjnego) bo ktoś napisał dodatek do niego który jest niczym innym jak trojanem.
~Żeby się nadziać na trojana o którym mówisz należy zainstalować najpierw dodatek greasemonkey a następnie wejść na stronę która się odwdzięczy bałaganem małym.
moj kod wlasnie w calosci rozwiazal zadany problem - mial byc uklad layerow i jest - nie bylo zadnych sygnalow o dodatkowych potrzebach, czy warunkach - w sumie nawet nie wiecie do zamieszczenia jakiej tresci mial posluzyc layout ...
Nie poszło to się wykręcamy. Cóż. Na pewno masz racje. Jeżeli ktoś nie publikował by treści w nim lub publikował by jej niewiele to rozwiązanie zadziała. W żadnym innym wypadku. Mówiłeś mi o elastycznych layoutach. Ten jest sztywny jak drewniany kołek. Już bajka z szerokością ale mówimy tu o wysokości co jest karygodne.
nie mam ochoty bawic sie dalej wylacznie by pokazac, ze nie obawiam sie problemow IE ...i by zaspokoic wasze zyczenia dodatkowe Smile - poczekam na jakies sensowne ruchy z waszej strony Smile
Hmmm... zacytuje Cie jeszcze raz:
zadnych specjalnych modyfikacji pod katem jednej przegladarki nie wymagaja - jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka
Czekamy
drogi kolego w bliski mi w bolu - ludzie naprawde znajacy sie na temacie nie smigaja po forach i nie poca w tej z lekka uposledzonej dzialalnosci tworczej, jaka jest pisanie postow - jak my tutaj wszyscy
Drogi Yettii, pracuje od dawna zarobkowo jako programista PHP/Webmaster. Udzielam się jako "gorylek" tutaj, na webdiary.pl oraz czasami na webmade.org. Zarabiam na tym całkiem nieźle a w przerwach między pisaniem (którego jest w cholerę że się tak brzydko wyrażę) lubię połazić po wyżej wymienionych forach.
Po pierwsze sam pamiętam godziny spędzone przed specyfikacjami, dokumentacjami i edytorem by nauczyć się czegoś i czasami komuś można przyśpieszyć naukę gdyż zamiast kilka godzin spędzić nad kombinowaniem z jakimś problemem to można mu podać rozwiązanie lub naprowadzić go gdzie go szukać lub co należy zrobić.
Po drugie czasami trafiam na problem który mnie zaciekawia i ciekawi mnie również rozwiązanie takiego problemu.
Po trzecie pomagając innym można samemu się czegoś nauczyć.
Po czwarte czasami czytając posty trafiam na ciekawe teksty które np rozwiązują jakiś poważniejszy problem (jak np parę lat temu trafiłem na pięknie skromny kod JS naprawiający background-position: fixed; dla IE6 co oszczędziło mi czas który bym stracił na pisanie go samemu).
Ale wierze szczerze że Ty za pomocą HTML'u spokojnie sprawisz że background-position: fixed; dla IE 6 zadziała jak powinno
Michal - no mam problem - szczerze - wlasnie ze skupieniem uwagi i wylapaniem niuansow - jezyka polskiego nie uzywam na codzien ...mimo to nie mam wrazenia, ze bredze bez sensu
Więc nie jesteś polakiem

No to wszystko jasne. Ot dlatego mamy trudności w porozumiewaniu się

Od dzisiaj pisząc cokolwiek w Twoim kierunku będę starał się ujmować problem jak najprościej.
Szczerze pozdrawiam
Dariusz P.
PS: Czekam z chęcią na kod który zadziała w IE6 jak i innych przeglądarkach bez hacków

Yeetti zdolna bestia, na pewno mu się uda

W końcu nigdy przenigdy nie musiał stosować hacku dla jakiejkolwiek przeglądarki... oprócz Firefox oczywiście