czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
yeetti
Nowy
Nowy

Re: czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

Post autor: yeetti »

gorylek pisze:Cóż, jeżeli ma być uniwersalnie, idealnie itp to bez JS się raczej nie obejdzie. Kod obejmie tylko te 2 tła (ustali minimalną wysokość równą obszarowi roboczemu a jeżeli kontener na treść przewyższy wysokością obszar roboczy to wysokość tła lewego i prawego ustali na równą kontenerowi na treść).
Inaczej każdy sensowny kod który zadziała wszędzie IE rozwali w drobny mak. Niestety 20% rynku jakie posiada obecnie IE6 nie można zignorować.
javaScript to zadna uniwersalnosc, ani dobrze, bo starczy ze uzytkownik to blokuje i po grzybkach - ograniczam uzycie do maximum i wylacznie do uzasadnionych potrzeb ...
ja mam IE6 /na nieszczescie nie udalo mi sie zatrzymac na 5ce/ ...
l'héritage/dziedziczenie wlasciwosci sluzy glownie do odchudzenia css - doskonale mozna je zignorowac jesli elementom podrzednym da sie te same wartosci co nadrzednemu - oczywiscie kod bedzie ciezszy, ale bedzie dzialal tak samo, lub w szczegolnych przypadkach nawet lepiej - inherit nie zawsze jest czytane dobrze

dopisek:
poki co w ukladzie layerow nie widze zadnej tresci wymuszajacej zastanawianie sie nad wysokoscia i nie o detale skonczonej pracy nad strona tu chodzilo - poki co pytanie dotyczylo porady, czy mozna to zrobic na tabelkach, czy na divach - no wiec mozna na divach i nie ma co sie zastanawiac nad detalami ktorych nie podal pytajacy, ktory w dodatku zapewne zapuscil sonde na kilku forach i juz tu nie zajrzal, by poznac odpowiedz
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

javaScript to zadna uniwersalnosc, ani dobrze, bo starczy ze uzytkownik to blokuje i po grzybkach - ograniczam uzycie do maximum i wylacznie do uzasadnionych potrzeb ...
Po pierwsze to ograniczanie użycia do maximum nie jest raczej zbytnim ograniczeniem :-) Raczej chciałeś powiedzieć do minimum chyba :-)
Po drugie, jest to już uniwersalność. Przeglądarki poprawnie interpretują kod JS... no może poza Internet Explorer 6 :lol: i nie ma z nim większego problemu. JavaScript była wzgardzona dlatego że na ogół jeden poprawnie napisany kod przechodził przez wiele amatorskich interpretacji i wałkowania przez dzieciaków chcących mieć cool strony przez co więcej złego robił jak dobrego. Do tego interpretacja kodu JS różniła się daleko na różnych przeglądarkach.
Poza tym znikomy procent ludzi wyłącza JS a użytkownicy IE to już raczej w ogóle (chodzi mi głównie o użytkowników IE6) gdyż Ci na ogół są tymi nieświadomymi użytkownikami (czyt. nie wiedzą o lepszych alternatywach i nie interesuje ich to).
W każdym razie podwójne tło nie jest newralgicznym punktem strony i swobodnie można je zastąpić czymkolwiek. Także JS by się nadawał do tego spokojnie i nie było by szkody gdyby ktoś miał JS off.
ja mam IE6 /na nieszczescie nie udalo mi sie zatrzymac na 5ce/ ...
No ja posiadam na linuxie ie 5, 5.5, 6 oraz 7 jak i FireFox, Safari, Operę, Chrome. Pod Windowsem IE 6,7, FF, Safari, Chrome (mało co korzystam z Windy, jak już muszę tylko). Ot żeby mieć wgląd na nie. O ile z innymi przeglądarkami jak IE nie ma raczej problemów o tyle IE 6,7 może przyprawić o szewską pasje. Przykładem może być tło dla inputa. Przesuwa się wraz z nadmiarem tekstu. Udało mi się ten bug naprawić pod IE6 ale IE7 już nie jest takie grzeczne :/.
l'héritage/dziedziczenie wlasciwosci sluzy glownie do odchudzenia css - doskonale mozna je zignorowac jesli elementom podrzednym da sie te same wartosci co nadrzednemu - oczywiscie kod bedzie ciezszy, ale bedzie dzialal tak samo, lub w szczegolnych przypadkach nawet lepiej - inherit nie zawsze jest czytane dobrze
Przez IE chciałeś powiedzieć. No i przy nadawaniu pozycji absolutnej ale to już głównie dlatego że taki element wylatuje poza hierarchie elementów co idzie nawet zrozumieć. Inherit przydaje się głównie wtedy gdy chcemy stworzyć zależność między poszczególnymi elementami na stronie.
poki co w ukladzie layerow nie widze zadnej tresci wymuszajacej zastanawianie sie nad wysokoscia i nie o detale skonczonej pracy nad strona tu chodzilo
Widzisz, problem w tym że kod Michała zadziała jeżeli dorzucimy mu expression w CSS dla IE6. Twój szczerze powiedziawszy do niczego się nie nadaje. 100% wysokości to nic innego dla przeglądarek jak wielkość obszaru roboczego więc w momencie gdy zawartość strony przekroczy wysokość obszaru roboczego przeglądarki, kod nie pokaże dodatkowej treści. Po prostu utnie stronę.
no wiec mozna na divach i nie ma co sie zastanawiac nad detalami ktorych nie podal pytajacy, ktory w dodatku zapewne zapuscil sonde na kilku forach i juz tu nie zajrzal, by poznac odpowiedz
Ale problem jest dość ciekawy i dlatego sobie tu gdybamy.
yeetti
Nowy
Nowy

héhééé tu jest caly bol - robienie stron na firefoxie i pozniejsze nadrzucanie hackow w naglowku dla IE :)
tymczasem starczy prawidlowy kod i strona smiga na wszystkich przegladarkach - co widac ;) - korekta dla IE lepsza jest dla kazego elementu z osobna niz dla calej strony jak leci.A juz na pewno nie bede szukal rozwiazania problemow z czymkolwiek w htmlu za pomoca js :)

a tak na marginesie ciekawy jestem twojego rozwiazania :) bo poki co jakos tak bardziej textowe i bez pokrycia - szczerze napisalem powyzej zachete dla Michala do kontynuacji pracy, bo moze i bym sobie zachowal taki layout w biblioteczce jako ciekawostke - mnie ise nie chce juz nad tym grzebac :)

P.S. jak zwykle podnosisz sobie cisnienie przez IE :)
no to ci powiem, ze uzywam mozilli od bardzo dawna /nie mowie tu o webmasteringu, tylko ogolnym uzyciu/ i jestem od jakiegos czasu nieszczesliwy, ze Firebird /poprzednik foxa/ przestal mi sluzyc np w kontakcie ze stronami operujacymi w ststemach zabezpieczanych /bank/ ---- bo jako przegladarka podrzedna w systemie /a podrzedna, bo IE to nie tylko przegladarka, ale systemowy explorer/ duzo lepiej znosil koniecznosc korzystania z ustawien systemowych IE - firefox jest przegladarka, ktora pracuje dosc mulowato w porownaniu z firebird.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

héhééé tu jest caly bol - robienie stron na firefoxie i pozniejsze nadrzucanie hackow w naglowku dla IE
Nigdy nie robiłem stron w Firefoxie :-) Używam Eclipse, notatnik++, gEdit (z wtyczkami). Kwestia lokalizacji gdzie pracuje i systemu (Eclipse uniwersalnie, gEdit na ogół pod linuxiakiem, notatnik++ w Windowsie).
Pod Firefox też nie robię. Robię zgodnie ze standardami i specyfikacją języka. Nie moja wina że Internet Explorer nie radzi sobie z tym. Dlatego czasami używam JS dla niego bo łatwiej mi poprawić coś dla IE6 czy tylko dla IE7 gdzie wszystkie inne przeglądarki poprawnie do obsłużą a nowsza wersja IE może będzie miała błąd naprawiony.
Robienie to od dupnej strony czyli od strony IE (zwłaszcza 6) wymaga dostosowania później kodu do nowszych wersji przeglądarek.

Przykłady ?
Własnie min-height, inherit dla właściwości, getElementsByClassName w js, position: fixed itp itd etc. Mogę wymieniać i wymieniać.

Na ogół kod da się napisać tak by nie trzeba było stosować ŻADNYCH hacków nie licząc pngfix dla IE6 (co coraz częściej muszę robić) ale jak w powyższym przedstawionym problemie, bez JS ciężko by było problem rozwikłać tak by chodził w każdej sytuacji.
tymczasem starczy prawidlowy kod i strona smiga na wszystkich przegladarkach - co widac
Pokaż mi proszę gdzie :-) Twój kod się nie sprawdza. Michała nie chodzi w IE6.
A juz na pewno nie bede szukal rozwiazania problemow z czymkolwiek w htmlu za pomoca js
To powodzenia Ci życzę w dostosowaniu tego layoutu pod IE6 :-)
a tak na marginesie ciekawy jestem twojego rozwiazania Smile bo poki co jakos tak bardziej textowe i bez pokrycia
Fakt, gotowego kodu nie podałem bo muszę przyznać że sprawę teoretyzowałem i nie siedziałem na nią. Rozwiązanie Michała w części pokrywa się z moim. Zrobił tą różnicę że zamiast 2 kontenerów na tło dał jeden a drugie tło dał na body. Zadziała jak należy w większości przypadków (kwestia ułożenia 2 teł).
szczerze napisalem powyzej zachete dla Michala do kontynuacji pracy, bo moze i bym sobie zachowal taki layout w biblioteczce jako ciekawostke - mnie ise nie chce juz nad tym grzebac
Też ciekaw jestem rozwiązania ale tylko w pełni uniwersalnego. Na przeszkodzie stoi głównie IE 6 (nie wiem jak 7, nie sprawdzałem kodu Michała). Sam pewnie dla IE sięgnął bym po JS właśnie ze względu na problem ustawienia wysokości dla kontenera z drugim tłem.
P.S. jak zwykle podnosisz sobie cisnienie przez IE
Nie podnoszę :-) Lubie je przeklinać bo zatrzymuje rozwój sieci. Wyobraź sobie że na Wine w Linuxie jest IE :-) Tyle że z IE ma wspólny tylko interfejs. W każdym razie nie podnoszę sobie ciśnienia przez IE :-) Uspokajam się przeklinają ten badziew :-)
firefox jest przegladarka, ktora pracuje dosc mulowato
Goły Firefox pracuje u mnie lepiej jak IE. Przeładowany (i to dosłownie przeładowany bo sporo narzędzi mam doinstalowanych do niego) po protu uruchamia mi się chyba wolniej (pewny nie jestem bo przy maszynie jaką posiadam są to raczej milisekundy różnicy). Więc szczerze nie mam pojęcia. Zawsze możesz skorzystać z Chrome :-) Bardzo szybki jest (i goły jak IE co się również zmieni w przeciwieństwie do IE).
Co do integralności IE z systemem to masz racje. Tylko że właśnie dlatego jest to przeglądarka niebezpieczna. U mnie jest zablokowana firewallem a na linuxie jest na bardzo ograniczonym koncie gdzie również mam iptables. Służy mi tylko do testów na serwerze lokalnym (Apache2 posiadam na systemie Ubuntu).

Cóż, rzucę na czasie rozwiązanie ale nie będzie się ono specjalnie różniło od tego podanego przez Michała. Tyle że na 90% dla IE 6 będzie użyty hack by poprawnie interpretować dziedziczenie wysokości przez kontener dla body. Zobaczymy jak IE 7 sobie z tym poradzi. Reszta przeglądarek taki kod interpretuje poprawnie (testowałem parę razy z różnych przyczyn).
yeetti
Nowy
Nowy

Nie moja wina że Internet Explorer nie radzi sobie z tym.
- a czyja ? :)
mnie strony dzialaja wszedzie /albo ida do kosza :/ - takze w linuxie ktorego nie mam na pokladzie - i zadnych specjalnych modyfikacji pod katem jednej przegladarki nie wymagaja - jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka

w moim systemie XP IE jest przegladarka przez default - korzystam prawie wylacznie z innych przegladarek, ale wlasnie badziewiak jest systemowy i moim skromnym zdaniem taki uklad dla Windy jest duzo zdrowszy

dzis przypadkiem na onecie przeczytalem artykul o alarmie z nowa dziura microsoftu gdzie chinscy hakerzy atakuja poprzez IE - hééééé - przeczytalem posty i zaraz pomyslalem o Tobie - same tendencyjne narzekania na badziewiaka :)

....tymczasem wczoraj czytalem post na forum (tutaj, albo MozillPL.org - juz nie pamietam) gdzie ludzie sie alarmuja, ze Firefox zalapal wlasnie tego chinskiego trojana i upycha go w module greasemonkey - wychodzi, ze zlapal polak tatarzyna a tatarzyn za leb trzyma :)
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 3:47 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Nie będę się wdawał w dalszą dyskusję z yeettim bo to nie ma sensu. Ma prawo mieć swoje zdanie na każdy temat. Ca prawda dowiódł, że jest ono odmienne od zdania większości ludzi znających się na temacie ale to już jego sprawa.

Mój kod działa w IE7 tak samo jak w FF i Operze. Nad IE6 wciąż pracuję. Myślę, że chyba dam radę to zrobić bez JS ale zobaczymy. Na razie mam ważniejsze zajęcia więc to musi jeszcze poczekać

PS.
nie potrafisz poki co pisac kodu zgodnego z wszystkimi przegladarkami - ja jak widzisz powyzej to zrobilem
...
schody zaczynaja sie zwykle dopiero po wypelnieniu strony trescia
Potrafię a jeśli coś nie wyjdzie to się przyznaję że nie jest gotowe / nie dzała tak jak powinno / trzeba poprawić. I poprawiam. A twój kod owszem, działa poprawnie ale nie rozwiązuje kłopotu. Właśnie po dodaniu treści jest to widoczne.

PS2.
jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka
To zobacz sobie na http://www.csszengarden.com/tr/polish/ jakie problemy można rozwiązać za pomocą tej nakładki. Nie za pomocą htmla tylko CSSa właśnie...
yeetti
Nowy
Nowy

moj kod wlasnie w calosci rozwiazal zadany problem - mial byc uklad layerow i jest - nie bylo zadnych sygnalow o dodatkowych potrzebach, czy warunkach - w sumie nawet nie wiecie do zamieszczenia jakiej tresci mial posluzyc layout ...

nie mam ochoty bawic sie dalej wylacznie by pokazac, ze nie obawiam sie problemow IE ...i by zaspokoic wasze zyczenia dodatkowe :) - poczekam na jakies sensowne ruchy z waszej strony :)
Cytat:
jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka

To zobacz sobie na http://www.csszengarden.com/tr/polish/ jakie problemy można rozwiązać za pomocą tej nakładki. Nie za pomocą htmla tylko CSSa właśnie...
héééé tymczasem dobrze, ze interesujesz sie mozliwosciami css, bo o ile nie myle calkowicie, to wlasnie tobie sprawia on klopoty :) podany adres znam od dawna tyle, ze w formie: http://www.csszengarden.com/tr/francais/
ludzi znających się na temacie
drogi kolego w bliski mi w bolu - ludzie naprawde znajacy sie na temacie nie smigaja po forach i nie poca w tej z lekka uposledzonej dzialalnosci tworczej, jaka jest pisanie postow - jak my tutaj wszyscy :) ....
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 4:09 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Widzę, że Ty masz dużo poważniejszy problem. Nie potrafisz poprawnie interpretować tego, co mówią / piszą inni. Błędnie rozumiesz przedstawione problemy i rozwiązania. Ale dobra. Koniec. Więcej nie dyskutuję na tematy niezwiązane z kodem bo to do niczego konstruktywnego nie prowadzi.
yeetti
Nowy
Nowy

Michal - no mam problem - szczerze - wlasnie ze skupieniem uwagi i wylapaniem niuansow - jezyka polskiego nie uzywam na codzien ...mimo to nie mam wrazenia, ze bredze bez sensu

____
jesli sie myle to mnie popraw jak i ja poprawiam Ciebie :)

zobacz sobie pierwszy przyklad strony z zengarden http://www.csszengarden.com/tr/polish/? ... css&page=0 i powiedz mi z jakiej przyczyny na witrynie mowiacej o czystosci kodu w3c (oczywiscie dla uszlachetnienia wlasnej wiekopomnej misjii css) ktos wali 20bledow i 3ostrzezenia w3c tyczace html ?

/* zachcialo mi sie sprawdzic i to wina polskiego tlumacza

Kod: Zaznacz cały

<meta name="translation" content="Polish, Pawel Bober">
/czy to nie przypadkiem inzynier szabli z Krakowa ?
http://www.linkedin.com/pub/5/48B/816
QA Engineer at Sabre Holdings
Kraków Area, Poland
/
, bo po francusku jest lepiej http://www.csszengarden.com/tr/francais ... css&page=0

//* w sumie stwierdzam, ze w zasadzie jestem okropny - sorry *//
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Tutaj macie kod uniwersalny dla osób z włączonym JS:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<title>Tytuł</title>

<style type="text/css">
		* { margin: 0; padding: 0; border: 0; }
		body { background: blue; }				
		#tresc { width: 800px; margin: 0 auto; background: yellow; }
		#tlo1, #tlo2 { width: 50%; position: absolute; z-index: -1; }
		#tlo1 { left: 0; background: blue; }
		#tlo2 {  left: 50%; background: red; }
	</style>

<script type="text/javascript">
	function wysokosc()
	{
		var tr = document.getElementById("tresc");
		var t1 = document.getElementById("tlo1");
		var t2 = document.getElementById("tlo2");
		var scr = screen.availHeight;
		var bo = document.body.scrollHeight;

if(bo < scr) 
		{
			tr.style.height = scr+"px";
			t1.style.height = scr+"px";
			t2.style.height = scr+"px";
		}
		else
		{
			t1.style.height = bo+"px";
			t2.style.height = bo+"px";
		}
	}
	</script>

</head>
<body onload="wysokosc();">
<div id="tlo1"></div>
<div id="tlo2"></div>
	<div id="tresc">
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
		treść <br />
	</div>
</body>
</html>
Kod generuje 1 ostrzeżenie. Kod JS powinien być w osobnym pliku najlepiej.

Tło i kontener wypełnią całe okno przeglądarki. W wypadku braku JS zostanie wyświetlona strona z jednym tłem z wysokością zależną od treści. Jak coś to drobny kod rozciągnie kontener na 100% okna przeglądarki lub więcej jeżeli wypełni go zawartość.

A co do całej dyskusji:
mnie strony dzialaja wszedzie /albo ida do kosza :/ - takze w linuxie ktorego nie mam na pokladzie - i zadnych specjalnych modyfikacji pod katem jednej przegladarki nie wymagaja - jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka
No to Twój aktualny pomysł nie działa więc rozumie że kosz. Będziesz miał lepszy to daj znać. Ciekawi mnie ten problem.
A będę dumny widząc kod który zadziała pod IE 6-8, alternatywnymi przeglądarkami, zgodny z XHTML 1.0 Strict lub ewentualnie innym standardem, CSS 2.1 i na dodatek bez żadnego hacka :-) Także działaj Yeetti działaj proszę :-)
dzis przypadkiem na onecie przeczytalem artykul o alarmie z nowa dziura microsoftu gdzie chinscy hakerzy atakuja poprzez IE - hééééé - przeczytalem posty i zaraz pomyslalem o Tobie - same tendencyjne narzekania na badziewiaka
Mylisz narzekanie z krytyką. A to co złe krytykować trzeba. W końcu ta przeglądarka jest niebezpieczna i nie jest to jedyny powód. Dlatego właśnie ma ona zabroniony dostęp do świata zewnętrznego u mnie.
....tymczasem wczoraj czytalem post na forum (tutaj, albo MozillPL.org - juz nie pamietam) gdzie ludzie sie alarmuja, ze Firefox zalapal wlasnie tego chinskiego trojana i upycha go w module greasemonkey
Tyle że:
~Firefox jest o wiele częściej aktualizowany
~FireFox jest bezpieczniejszy
~Firefox o wiele lepiej renderuje strony
~Firefox nie ma tyle bugów
~Powyższe punkty tyczą się do wszystkich nowoczesnych przeglądarek alternatywnych dla IE niemalże
~greasemonkey to dodatek do Firefoxa instalowany tylko za zgodą użytkownika. Biorąc pod uwagę co ten dodatek wyczynia i to że jest tylko pod FF, użytkownik powinien być świadom zagrożenia.
~To tak jak mówić że Firefox jest niebezpieczny (tekst z jednego serwisu informacyjnego) bo ktoś napisał dodatek do niego który jest niczym innym jak trojanem.
~Żeby się nadziać na trojana o którym mówisz należy zainstalować najpierw dodatek greasemonkey a następnie wejść na stronę która się odwdzięczy bałaganem małym.
moj kod wlasnie w calosci rozwiazal zadany problem - mial byc uklad layerow i jest - nie bylo zadnych sygnalow o dodatkowych potrzebach, czy warunkach - w sumie nawet nie wiecie do zamieszczenia jakiej tresci mial posluzyc layout ...
Nie poszło to się wykręcamy. Cóż. Na pewno masz racje. Jeżeli ktoś nie publikował by treści w nim lub publikował by jej niewiele to rozwiązanie zadziała. W żadnym innym wypadku. Mówiłeś mi o elastycznych layoutach. Ten jest sztywny jak drewniany kołek. Już bajka z szerokością ale mówimy tu o wysokości co jest karygodne.
nie mam ochoty bawic sie dalej wylacznie by pokazac, ze nie obawiam sie problemow IE ...i by zaspokoic wasze zyczenia dodatkowe Smile - poczekam na jakies sensowne ruchy z waszej strony Smile
Hmmm... zacytuje Cie jeszcze raz:
zadnych specjalnych modyfikacji pod katem jednej przegladarki nie wymagaja - jesli napotykam problemy to je rozwiazuje w htmlu - css to przeciez tylko nakladka
Czekamy :-)
drogi kolego w bliski mi w bolu - ludzie naprawde znajacy sie na temacie nie smigaja po forach i nie poca w tej z lekka uposledzonej dzialalnosci tworczej, jaka jest pisanie postow - jak my tutaj wszyscy
Drogi Yettii, pracuje od dawna zarobkowo jako programista PHP/Webmaster. Udzielam się jako "gorylek" tutaj, na webdiary.pl oraz czasami na webmade.org. Zarabiam na tym całkiem nieźle a w przerwach między pisaniem (którego jest w cholerę że się tak brzydko wyrażę) lubię połazić po wyżej wymienionych forach.
Po pierwsze sam pamiętam godziny spędzone przed specyfikacjami, dokumentacjami i edytorem by nauczyć się czegoś i czasami komuś można przyśpieszyć naukę gdyż zamiast kilka godzin spędzić nad kombinowaniem z jakimś problemem to można mu podać rozwiązanie lub naprowadzić go gdzie go szukać lub co należy zrobić.
Po drugie czasami trafiam na problem który mnie zaciekawia i ciekawi mnie również rozwiązanie takiego problemu.
Po trzecie pomagając innym można samemu się czegoś nauczyć.
Po czwarte czasami czytając posty trafiam na ciekawe teksty które np rozwiązują jakiś poważniejszy problem (jak np parę lat temu trafiłem na pięknie skromny kod JS naprawiający background-position: fixed; dla IE6 co oszczędziło mi czas który bym stracił na pisanie go samemu).

Ale wierze szczerze że Ty za pomocą HTML'u spokojnie sprawisz że background-position: fixed; dla IE 6 zadziała jak powinno :-)
Michal - no mam problem - szczerze - wlasnie ze skupieniem uwagi i wylapaniem niuansow - jezyka polskiego nie uzywam na codzien ...mimo to nie mam wrazenia, ze bredze bez sensu
Więc nie jesteś polakiem :-) No to wszystko jasne. Ot dlatego mamy trudności w porozumiewaniu się :-) Od dzisiaj pisząc cokolwiek w Twoim kierunku będę starał się ujmować problem jak najprościej.

Szczerze pozdrawiam
Dariusz P.

PS: Czekam z chęcią na kod który zadziała w IE6 jak i innych przeglądarkach bez hacków :-) Yeetti zdolna bestia, na pewno mu się uda :-) W końcu nigdy przenigdy nie musiał stosować hacku dla jakiejkolwiek przeglądarki... oprócz Firefox oczywiście :-D
yeetti
Nowy
Nowy

ad.Firefox -problem chyba w tym ze fox po prostu wymiera powoli jak i opera - kilka lat temu szarpnieciem na tasme wyskoczyl na chwile na czolo przegladarek, ale juz dzis nie goni tych nowszych - latanie tego co jest prowadzi wlasnie do dziwnych opcji i reakcji. Polecam forum Mozilli gdzie Twoj ideal bierze w tylna czesc ciala co i rusz :).Jednoczesnie i to karygodne !!! programisci Microsoftu siedza przed ekranami i "leja po nogach" z kolejnych usilowan /tym razem google i mac wczesniej mozilla/ :)

Jesli w swoim js wstawisz linijke

window.onload=wysokosc;
i wyslesz go do zewnetrznego pliku
to prawdopodobnie pozbedziesz sie tego jedynego bledu - strzelam w ciemno, bo jeszcze nie ogladalem tej strony, ale te rzeczy nie sa w balisie body tolerowane.

No i w tym momencie jest ok - kazdy z nas trzech popocil sie nieco nad layoutem :).Nie ma darmo ;)
Prowokacji do kontynuowania zawodow nie przyjme przynajmiej dzis, bo mam ciekawsze rzeczy pod reka do zrobienia :)

ale w tym momencie kierujac sie uprzedzeniami /nie osamotniony jestem w uprzedzeniach :/ stwierdzam jak uprzednio - kod html latany js to pomylka ...
pracuje od dawna zarobkowo jako programista PHP/Webmaster
- héhééé juz Ci wczesniej wspominalem, ze siedze w tej dziedzinie sporo lat - wyciagnijcie swe notesy - podyktuje wam adresy :)

znaczy podpisujesz sie jako "znajacy na temacie" :) ?
Super, choc zawsze jest ryzyko, ze dysponujesz wiedza niepelna - ja takze pracuje i znam bardzo wielu programistow /a juz szczegolnie php/ nie umiejacych pisac w html.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

wyciagnijcie swe notesy - podyktuje wam adresy
a mógłbyś podać kilka? Chętnie zobaczę...

zobacz sobie pierwszy przyklad strony z zengarden http://www.csszengarden.com/tr/polish/? ... css&page=0 i powiedz mi z jakiej przyczyny na witrynie mowiacej o czystosci kodu w3c (oczywiscie dla uszlachetnienia wlasnej wiekopomnej misjii css) ktos wali 20bledow i 3ostrzezenia w3c tyczace html
Witryna mówi o czymś zupełnie innym. Źródło masz, poczytaj... DOKŁADNIE
!ans
Nowy
Nowy

Post autor: !ans »

... już nie widać:P Do moderatora/admina: usuńcie tego posta...
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 7:54 pm przez !ans, łącznie zmieniany 3 razy.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

chciałem, żeby yeetti sam do tego doszedł...
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

ad.Firefox -problem chyba w tym ze fox po prostu wymiera powoli jak i opera
Ty na prawdę masz problemy ze zrozumieniem tekstu. Do tego popierasz swoje wywody swoimi argumentami wyssanymi na ogół z palca :-) Wybacz ale będę złośliwy.
Polecam forum Mozilli gdzie Twoj ideal bierze w tylna czesc ciala co i rusz
Nie ideał ale przodownik wg mojej skromnej opinii. A forum Mozilli jest po to by zajmować się FireFox'em. Wiesz czemu ? Bo właśnie nie jest idealny ale do tego dąży. Na forum nie chwali się przeglądarki. Na forum wytyka się jej błędy. W ten sposób są poprawiane. Ale tego widzę też nie rozumiesz.
Jednoczesnie i to karygodne !!! programisci Microsoftu siedza przed ekranami i "leja po nogach" z kolejnych usilowan /tym razem google i mac wczesniej mozilla/ Smile
Chyba ze strachu. Chcesz statystyki z ostatnich lat ? Potwierdzam że są prawdziwe bo pokrywały się z różnicą drobnych procentów ze statystykami na moim forum które prowadziłem przez 2 lata. A oto one:

Postępy Mozilli od 2003 roku:
7%, 16%, 24%, 30%, 40%, 44% (obecnie).

Netscape, Opera itp nadal mają bardzo mały udział w rynku.

Teraz postępy IE (łącznie wszystkie wersje dodane razem) od 2003 roku:
85%, 76%, 68%, 60%, 54%, 52%, 46% (obecnie)

I liczby te zawdzięcza temu że jest domyślną przeglądarką dla systemu Windows. Także masz racje:
problem chyba w tym ze fox po prostu wymiera powoli jak i opera - kilka lat temu szarpnieciem na tasme wyskoczyl na chwile na czolo przegladarek, ale juz dzis nie goni tych nowszych
:-D Nie ma to jak uzasadniona wypowiedź :-D
window.onload=wysokosc;
Dowodzi to że w ogóle nie znasz JavaScript. Więc po co komentować ? Wywołanie nie ma tu nic do rzeczy. Co za różnica czy wywołanie będzie dla body czy dla obiektu window ? Błąd pozostaje. Metoda dobrana może być wg widzimisię. W końcu to kod prezentacyjny.
i wyslesz go do zewnetrznego pliku
to prawdopodobnie pozbedziesz sie tego jedynego bledu - strzelam w ciemno, bo jeszcze nie ogladalem tej strony, ale te rzeczy nie sa w balisie body tolerowane.
To nie błąd tylko ostrzeżenie (myśli że to początek znacznika). Także walidacje przechodzi. Nie przenosiłem kodu do jednego pliku bo po co ? Jest w celach prezentacyjnych.
Prowokacji do kontynuowania zawodow nie przyjme przynajmiej dzis, bo mam ciekawsze rzeczy pod reka do zrobienia Smile
To rozumie, sam poczekałem aż będę miał troszkę wolnego czasu.
ale w tym momencie kierujac sie uprzedzeniami /nie osamotniony jestem w uprzedzeniach :/ stwierdzam jak uprzednio - kod html latany js to pomylka ...
I dlatego google w gmail używa ajaxa, dlatego onet.pl wykorzystuje js na szeroką skale, wp itp tak samo... raczej to pojęcie to przeżytek. JS staje się integralną częścią witryny od dłuższego czasu.
Fakt że z różnych przyczyn nie wykorzystuje się go do newralgicznych części strony lub na wypadek braku wsparcia/wyłączenia JS lub innych przyczyn daje się zamienniki. Ale nie wszędzie.
znaczy podpisujesz sie jako "znajacy na temacie" Smile ?
Super, choc zawsze jest ryzyko, ze dysponujesz wiedza niepelna - ja takze pracuje i znam bardzo wielu programistow /a juz szczegolnie php/ nie umiejacych pisac w html.
Owszem. Niepełna wiedza ? Ciekawe kiedy będzie pełna bo wątpię bym to dożył. Zawsze jest coś do nauczenia. Znam Delphi, C++ (te dwa na poziomie pozwalającym napisanie prostych aplikacji), SQL, PHP, HTML, CSS, JavaScript. Zastanawiam się nad Ruby ostatnimi czasy. Uwierz mi że spokojnie piszę wszelaki kod HTML, tylko mam troszkę inne spojrzenie jak Ty.

Ambicje Ci się skończyły na zrobieniu sztywnego layoutu zarówno na szerokość jak i wysokość. O ile szerokość to rozumie (w końcu trzeba było pokazać te tła) o tyle nie rozumie wysokości. Z chęcią zaglądnę do tego wątku bo nadal czekam na kod w Twoim wykonaniu wg zwykłych kryteriów czyli brak problemów z IE, strona wypełniająca całą przestrzeń, dwa tła, zgodnie ze standardami i rzecz jasna pozwalająca na publikowanie treści (czytaj: rozciąga się w pionie).
Jak do tego nie zastosujesz ani jednego hacka to będzie przyjemnie bardzo :-) W końcu ktoś nam pokaże jak to się robi :-)

Dam Ci mały cynk że dla IE height zachowuje się podobnie jak min-height w innych przeglądarkach więc wystarczy drobny warunek (lub warunek na wszystkie inne przeglądarki jak to lubisz stosować :-D). Do rozwiązania pozostaje Ci tylko problem 2 teł które rozciągają się na równi z kontenerem zawierającym treść (będą miały tą samą wysokość co kontener). Dlatego użyłem JS. Równie dobrze można zmodyfikować mój kod nadając kontenerom min-height: 100%; dla prawdziwych przeglądarek i height: 100%; dla IE a później tylko w JS wyrównać różnice między kontenerem a tłami w wypadku gdy kontener przekroczy obszar roboczy przeglądarki.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 9:01 pm przez gorylek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ