czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
yeetti
Nowy
Nowy

Re: czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

Post autor: yeetti »

naprawde cie podziwiam szczerze :)
ale juz bez zabawy kodem jeszcze raz powtarzam, ze wszystkie te problemiki mozna doskonale zalatwic w czystym html
nie ma sensu wklejanie obrazkow w ten jeden samotny layer - zeby osiagnac wszystkie pozadane przez ciebie efekty trzeba go po prostu podzielic i pobawic sie w pozycjonowanie

ale kij z tego wyjdzie jak juz na poczatku pracy wkleisz te swoje hacki

takie bzdury w stylu javascriptu zastepujacego html zachowaj dla klientow :)
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

ale juz bez zabawy kodem jeszcze raz powtarzam, ze wszystkie te problemiki mozna doskonale zalatwic w czystym html
nie ma sensu wklejanie obrazkow w ten jeden samotny layer - zeby osiagnac wszystkie pozadane przez ciebie efekty trzeba go po prostu podzielic i pobawic sie w pozycjonowanie
Dobrze, zrób to w takim razie bo już zaczynam mieć dość tych czczych obietnic. Dopiero mi wytykałeś że ograniczałem się do teoretyzowania.
Fajnie że szybko odpisałeś. Zdążyłem przed snem dopisać co chciałem :]

Powodzenia. Z Michałem czekamy na złoty środek.
yeetti
Nowy
Nowy

ale co kolego jest tu dokladnie do zrobienia ??
@Michał, wrzuciłem obrazek na tło żeby sprawdzić sytuacje. Rzeczywiście zachowuje się jak gdyby miało nadane właściwość fixed. Także overflow o ile się sprawdzi przy tle nieprzewijanym, o tyle w przewijanym to ślepy zaułek. Jednak lepsze to niż nic i w niektórych przypadkach się sprawdzi.
mozesz mi glebiej wyjasnic co masz na mysli mowiac tlo przewijane?
text fixujesz a tlo przewijasz? czy text przewijasz do gory a obrazki tla do dolu ? ;)

bo layouty sprawdzaja sie przy obrazkach powielanych i x i y
- zachowuja sie identycznie wiec mi nie mow bajek, ze twoj js czyni cuda -
a zakladajac, ze nie udalo mi sie twoich swietlanych zamyslow pojac, gdzie i jak w twoim layoucie ujrze te cuda z overflowem bez slepego zaulka ?

czy moze zle sie wyraziles i chodzi nie o ruchome tlo, tylko o przezroczysty layout textu przewijany nad tlem z zafiksowanym obrazkiem ?

a ogolnie twoja kolej - wykaz klase i popraw te layouty /wedlug swoich mnieman - spokojnie wrzucisz wtedy caly web w jeden layer/ nie uzywajac szpei do hackowania kodu ;) ale ambitny az tak chyba nie jestes ? to co innego niz klient, ktoremu wcisniesz kazdy chlam :)
Dobrze, zrób to w takim razie bo już zaczynam mieć dość tych czczych obietnic.

zadnych problemow, obrazki zafiksowane pod plywajacym textem juz mam, ale zatrzymam to dla siebie - za friko to sobie jako prof produkuj layouty w domu a nie na forum - z tego tez wzgledu to bedzie pierwsza czcza obietnica - poprzednie udowodnily ci, ze choc piszesz web, to nie potrafisz pisac go czysto i dodatkowo robisz reklame metod latwizny.

a podsumowujac sprawe dalej nie widze dwoch layerow zielonych z zadania - ty operujesz trzema, ja dolozylem czwarty, ale ciagle brak jeszcze dwoch - zanim wydumasz kolejne potrzeby wypadalo by najpierw narzucic komplet, bo tak to tylko slizganie sie nad spodem tematu :)
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

mozesz mi glebiej wyjasnic co masz na mysli mowiac tlo przewijane?
text fixujesz a tlo przewijasz? czy text przewijasz do gory a obrazki tla do dolu ? Wink

bo layouty sprawdzaja sie przy obrazkach powielanych i x i y
- zachowuja sie identycznie wiec mi nie mow bajek, ze twoj js czyni cuda -
a zakladajac, ze nie udalo mi sie twoich swietlanych zamyslow pojac, gdzie i jak w twoim layoucie ujrze te cuda z overflowem bez slepego zaulka ?
Rzeczywiście masz problemy ze zrozumieniem tekstu. Chodzi o to że tło się nie przewija u wersji Michała. Napisałem wyraźnie żę tło zachowuje się jak by miało nadaną właściwość fixed. Ten sam efekt uzyskasz z 2 div'ami ustawionymi na position: fixed z wielkością 100 na 50 procent. Przeszkadza jeżeli tło ma być ruchome a na ogół takie jest.
a ogolnie twoja kolej - wykaz klase i popraw te layouty /wedlug swoich mnieman - spokojnie wrzucisz wtedy caly web w jeden layer/ nie uzywajac szpei do hackowania kodu Wink ale ambitny az tak chyba nie jestes ? to co innego niz klient, ktoremu wcisniesz kazdy chlam Smile
Różnica między moim chłamem a Twoim jest taka że mój działa jak należy a Twój nie.
zadnych problemow, obrazki zafiksowane pod plywajacym textem juz mam
Właśnie źle że są fixed.
ale zatrzymam to dla siebie - za friko to sobie jako prof produkuj layouty w domu a nie na forum - z tego tez wzgledu to bedzie pierwsza czcza obietnica - poprzednie udowodnily ci, ze choc piszesz web, to nie potrafisz pisac go czysto i dodatkowo robisz reklame metod latwizny.
Dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Nie krytykuj skoro nie potrafisz lepiej proszę. Sam spróbuje jeszcze jak wrócę do domu dorzucić jeden kontener i pobawić się w dziedziczenie bo to najprostsza droga do zamierzonego efektu bez hacków (no oprócz IE ale to już sztuczka na min-height w CSS.
a podsumowujac sprawe dalej nie widze dwoch layerow zielonych z zadania - ty operujesz trzema, ja dolozylem czwarty, ale ciagle brak jeszcze dwoch - zanim wydumasz kolejne potrzeby wypadalo by najpierw narzucic komplet, bo tak to tylko slizganie sie nad spodem tematu Smile
kontenery o których mówisz to nie problem. Chodzi o tło podwójne.

Michał, będę w domu to rzucę okiem i może coś jeszcze pokombinuje jak skończę swoją robotę na dzisiaj.

Dyskusja z Yetim nie ma sensu. Dziecko neo prawdziwej klasy. Dużo szumu, mało treści. Trudno...
yeetti
Nowy
Nowy

usilujesz wybronic swoje badziewiarskie podejscie w bardzo nieelegancki sposob - dokladnie jak twoj sposob pracy ;)

mnie to ani ziebi ani parzy, ale zastanawiam sie gdzie taki lowca sposobikow znajduje prace - nie przypuszczam zeby istnialy jeszcze takie zespoly, ktore pozwolilyby tobie na napisanie calej witryny, czy strony - bo to calkiem nieprofesjonalne latanie kodu.

olewanie niewielkiego procenta uzytkownikow -"motlochu", ale nie da sie tego okreslic jako pisanie dla elity, bo zbyt to cienkie - net niestety pelen jest tworczosci takich domoroslych webmasterow wkladajacych wiecej wysilku w pozniejsze ukrywanie zrodla nie w jego napisanie

u mnie juz pelny layout dziala zgodnie z zalozeniami a tlo mozna ustawiac w obu kalkach roznie zaleznie od potrzeb np przewijanie textu pod zafixowany naglowek - i tyle, nie ma zadnego sensu upieranie sie dluzej przy kodzie na javaScripcie - oczywiscie JS istnieje gdzie indziej do powaznych zastosowan, ale ty sie do tego jeszcze nie zblizasz.

generalnie mdlo mi sie robi od kontaktow z takimi IEplaczkami, wiec na tym zakoncze.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

generalnie mdlo mi sie robi od kontaktow z takimi IEplaczkami, wiec na tym zakoncze.
Dziecko, wybacz ale oprócz głupiego gadania nie dostaliśmy od Ciebie nic konkretnego więc o czym my w ogóle mówimy ? Do teraz rozwiązanie JS się spisywało jak należy. To jest lepsze ale wymaga poprawki drobnej i znowu nie wyszło od Ciebie.
Yeti, z Tobą skończyłem rozmowę. Czcze gadanie to wszystko co umiesz i o tym się przekonałem. Bardziej mi pasuje rozwiązanie to czy z JS jak Twoje którą nie pozwala absolutnie na nic.

Michał, wróciłem do Twojego poprzedniego pomysłu i pomyślałem że da się go troszkę zreperować. Ma wady ale lepsze to niż nic jeżeli nie stosować JS:

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
      <head>
            <meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />

<title> [tytuł strony] </title>

<style type="text/css">
              * { margin: 0; padding: 0; border: 0; }       
              html, body { background: black; height: 100%; }
              #lewy, #zawartosc { display: table; }
              #lewy { background: yellow; padding: 0 0 0 25%; width: 50%; height: 100% }
              #zawartosc { background: red; height: 100%; width: 100%; }
            </style>
      </head>
      <body>
            <div id="lewy">
                        <div id="zawartosc">
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                        </div>
            </div>
      </body>
</html>
Zanotowane problemy ? Zawartość ma dokładnie 50% witryny. Jeszcze nad tym trzeba popracować. Jeszcze mu narzucę poprawkę by można było dać kontener z zawartością dowolnej szerokości i po sprawie.
Kompletnie zapomniałem o display: table co pozwala na większą elastyczność (height nie jest już ustalone na amen).

EDIT//
Ten kod działa na wszystkim oprócz IE7. Niestety ten gniot akurat poprawnie interpretuje height ale nie potrafi obsłużyć display: table oraz min-height.

<head>
            <meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />

<style type="text/css">
              * { margin: 0; padding: 0; border: 0; }       
              body,html { background: black; height: 100%; }
              #lewy, #zawartosc { display: table; }
              #lewy { background: yellow; width: 50%; height: 100%; position: relative; }
              #zawartosc { background: red; height: 100%; width: 1200px; left: 100%; margin-left: -600px; position: relative; }
            </style>

</head>
      <body>
            <div id="lewy">
                        <div id="zawartosc">
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />
                              Treść <br />     
                              Treść <br />        
                        </div>
            </div>
      </body>
</html>
Sposób użycia ? Ustawiając width, ustawiamy jego połowę jako minusowy lewy margin (jak w przykładzie).
Bugi ? No niestety :/
~Prawdziwe przeglądarki: brak;
~IE 6: nie wyświetli paska przewijania jeżeli poza obszar roboczy nie wychodzi tekst, obrazek lub inny element. Akurat to zła nie robi, zwłaszcza że kontener będzie miał treść więc nie powinno być problemów.
~IE 7: akurat ten gniot zawala sprawę i będzie wymagał poprawek spersonalizowanych dla niego. Poprawnie interpretuje height zaś nie potrafi obsłużyć display: table, min-height itp
~IE 8: brak prawdopodobnie (z tego co patrzyłem na jego specyfikacje i wykryte bugi. Ktoś to musi przetestować.

Rozwiązanie na razie nie do przyjęcia, przynajmniej jak dla mnie. Trzeba zrobić coś z IE 7.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

trochę mnie nie było i wdzę, że się sporo działo :-D
Michał, jak podasz jakiś namiar to krata piwa poleci
podaj maila :-D
W tym że przybrudzony JavaScript, sprawdza się w każdej sytuacji na każdej nowoczesnej przeglądarce w której user nie wyłączył JS (czyli jakieś 99% przypadków).
Jeżeli dodać ten kod do kodu Michała osiągniemy złoty środek
Ja bym tak zrobił ale z tym poprzednim moim kodem. Wszędzie było dobrze poza IE6 - JS dać tylko dla IE6 i bug wystąpi dla IE6 bez JS.

Na stronie http://perfectionorvanity.com/2007/03/0 ... youtu-css/ jest rozwiązanie niedziałającego w IE 6-7 display: table;

u mnie juz pelny layout dziala zgodnie z zalozeniami a tlo mozna ustawiac w obu kalkach roznie zaleznie od potrzeb np przewijanie textu pod zafixowany naglowek - i tyle
a ja, oprócz tego, że mam hodowlę dzikich zwierząt afrykańskich, wybudowałem sobie lotnisko do mojego prywatnego odrzutowca...
wyciagnijcie swe notesy - podyktuje wam adresy
a mógłbyś podać kilka? Chętnie zobaczę...
To było całkiem poważnie. Widzę, że olałeś.

//EDIT
Pierwzy kod który podałem rozszerzony o JS dla IE 5.01 - 6

<head> 

<style type="text/css"> 
      html, body { 
        margin: 0; 
        padding: 0; 
        background-color: #00bf00; 
      } 

#ooo_bgr_left { 
        position: absolute; 
        top: 0px; 
        left: 0px; 
        width: 50%; 
        min-width: 400px;
        background-color: #008000; 
      } 
      #ooo_insider{ 
        float: right; 
        width: 400px; 
        overflow: visible; 
      } 
      #content{ 
        width: 800px; 
        background-color: #0080ff; 
				text-align: center;
      } 
			#srodek{
				text-align: left;
				margin: 0px auto;
				width: 600px;
        min-height: 800px; 
				background-color: #f4fcff;
			}
			#header{
				height: 300px;
				background-color: #007baa;
				overflow: hidden;
			}
    </style>

<!--[if lte IE 6]>
			<style type="text/css">
				#srodek{
					height: 800px; 
				}
			</style>

<script type="text/javascript">

function modifyContent(){
					szerokoscRobocza = document.body.clientWidth;
					szerokoscTresci = document.getElementById('content').clientWidth;

if (szerokoscRobocza > szerokoscTresci){
						szerokosc = (szerokoscRobocza - szerokoscTresci) / 2 + szerokoscTresci;
					} else {
						szerokosc = szerokoscTresci;
					}
					document.getElementById('ooo_bgr_left').style.width = szerokosc;
				}
				window.onload = modifyContent;
				window.onresize = modifyContent;

</script>
    <![endif]-->

</head> 
  <body> 
    <div id="ooo_bgr_left"> 
      <div id="ooo_insider"> 
        <div id="content"> 
          <div id="srodek">
						<div id="header"></div>
						<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
						<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
					</div>
        </div> 
      </div> 
    </div> 
  </body> 
</html>
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Michał, jeżeli poczytasz starsze posty to sam mówiłem że najlepiej będzie upakować JS do Twojego pierwszego kodu który działał przyzwoicie. Zresztą ten który podałem wyżej jest na jego bazie. Tam znowu poprawka wymagana jest tylko dla IE7.
De facto 7 ma więcej użytkowników jak stara 6 więc sprawa będzie najwygodniejsza.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

No zgadza się, mówiłeś. A ja go dodałem i już chyba sprawa załatwiona. Nie ma raczej sensu wymyślanie kolejnych rozwiązań skoro to co mamy zadziała u większości użytkowników.

Chyba żeby to jakoś wykorzystać odpalę Photoshopa i zrobię sobie jakiegos laya :-D
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Hehe, sam coś muszę stworzyć na czasie. W produkcji jest moja własna witryna. Obecny lay jest z deka za sztywny jak na moje gusta. Tyle że nie przywiązywałem do niego wagi.
Użyłem SMARTY tak by oddzielić samą aplikacje od prezentacji. Po skończonym skrypcie będzie trzeba odświeżyć troszkę wygląd witryny. Może odpalę z 5 stówek na jakiegoś grafika średniej klasy.
A żeby Ci zrobić na złość to rzucę jeszcze na czasie okiem i spróbuje sprawić by ten mój kod zadziałał i w IE 7 jak należy bez JS. Choć troszkę mi się nie podoba to że body stanowi połowę tła. Będę z radością witał dzień kiedy podstawową przeglądarką będzie IE 8. IE 7 w porównaniu do 6 jest o niebo lepsza ale i tak bugów ma więcej jak ja opon w magazynie (a jest ich tam troszkę).

A email poleciał na PW :P
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

A żeby Ci zrobić na złość to rzucę jeszcze na czasie okiem i spróbuje sprawić by ten mój kod zadziałał i w IE 7 jak należy bez JS
Dlaczego na złość?
Choć troszkę mi się nie podoba to że body stanowi połowę tła
zasadniczo chyba dałoby sę zrobić ale już mi się nie chce :-D
trochę mnie ten temat wyczerpał więc pozostawię tak jak jest :-D
Hehe, sam coś muszę stworzyć na czasie. W produkcji jest moja własna witryna.
A ja właśnie ostatnio mam troche wolnego czasu... :-D więc robię sobie prosty skrypcik do przeglądania zawartości katalogów na serwerze. Właściwie prosta wersja już jest gotowa ale do każdego katalogu trzeba wrzucać index.php dołączający główny kod. Teraz pracuję nad bardziej skomplikowaną wersją - ścieżka przekazywana za pośrednictwem GET, wykorzystanie rewrite, włączanie i wyłączanie wyświetlania wybranych plików i folderów, panel administracyjny, dodawanie i usuwanie plików i katalogów przez administratorów, oddzielenie drzewa katalogów od listy plików, różne widoki wyświetlania (lista, podgląd obrazów, przeglądarka obrazów) i jeszcze trochę innych...
Brak pracy pobudza wyobraźnię... :-D
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Dlaczego na złość?
Żarcik taki :-)
A ja właśnie ostatnio mam troche wolnego czasu... Very Happy więc robię sobie prosty skrypcik do przeglądania zawartości katalogów na serwerze. Właściwie prosta wersja już jest gotowa ale do każdego katalogu trzeba wrzucać index.php dołączający główny kod. Teraz pracuję nad bardziej skomplikowaną wersją - ścieżka przekazywana za pośrednictwem GET, wykorzystanie rewrite, włączanie i wyłączanie wyświetlania wybranych plików i folderów, panel administracyjny, dodawanie i usuwanie plików i katalogów przez administratorów, oddzielenie drzewa katalogów od listy plików, różne widoki wyświetlania (lista, podgląd obrazów, przeglądarka obrazów) i jeszcze trochę innych...
Brak pracy pobudza wyobraźnię... Very Happy
Jeżeli chodzi o poruszanie się po drzewie katalogów to jeżeli pracujesz w PHP, masz dostępną klasę dir:
http://php.net.pl/manual/pl/book.dir.php

powinna ułatwić znacząco pracę. W końcu po co drugi raz wymyślać koło. Obsługa katalogów może nastręczyć troszkę pracy a efektem będzie właśnie ta klasa.
Posłużyła mi swego czasu do stworzenia automatycznej galerii. Użytkownik wrzucał zdjęcie (poprzez panel administracyjny), dzięki bibliotece gd2 dla apache robiłem miniaturkę fotki (obsługuje popularne formaty obrazów) a klasą dir listowałem miniaturki w galerii robiąc jednocześnie odnośnik wczytujący oryginał (metodą get).

Ale jednak dyskusje na takie tematy raczej pasuje przenieść do oftopa. Nie wiem czy pw doszło z e-mail'em (zamiast potwierdzenia miałem biały ekran) więc na wszelki wypadek prześle ponownie :P Mam tylko nadzieje że kurier czy tam czym to pójdzie, nie wstrząśnie za bardzo ładunkiem ^_^
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Mam sporo mądrych książek o PHP więc zdążyłem już poznać tę klasę. Zgadzam się, że ułatwia żeycie.

Oj zrobił się OffTop :-)
ODPOWIEDZ