(Pomoc) tekst na tle??

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
elgo

(Pomoc) tekst na tle??

Post autor: elgo »

Witam, proszę o poradę lub inne wskazówki. Posiadam layouta zrobionego w PS i chiałbym umieścić na nim tekst, który może być co jakiś czas zmieniany więc odpada umiejscowienie go na stałe w PS. Problem polega na tym, iż każda próba modyfikacji kończy się "rozwaleniem" obrazka. Mogę w FrontPage wstawić wartswę ale strona nie wygląda dobrze w niecałkowicie otwartym oknie przeglądarki bo tekst nie jest związany ze stroną i się przesuwa. Jak to zrobić??
Pozdrawiam i dziękuje
mdx
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: (Pomoc) tekst na tle??

Post autor: mdx »

ustaw grafikę jako tło tabelki i wypozycjonuj tekst za pomoca css atrybut margin i padding.
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

Możesz tło z tekstem zapisać jako PSD i przy każdej zmianie tekstu wystarczy odpalić PS i usunąć stary tekst.
elgo

tak mam w tej chwili ale nie to to czego oczekuję. Tekst jest wtedy niezbyt czytelny jeżeli jest go dużo i nie nie ma takich możliwości obróbki jak w html.
Hawk
Przelotem
Przelotem

Post autor: Hawk »

Moze sprobuj tak:

Kod: Zaznacz cały

<div id="tekst">
  Tekst...
</div> 
CSS:

Kod: Zaznacz cały

div#tekst {
  width: 100px;
  height: 100px;
  background-image: url(sciezka/do/tla);
  overflow: auto;
}
Podajesz wymiary obrazka z tlem, minus jest taki ze jak tekstu bedzie za duzo pojawi sie pasek przewijania, ale za tlo nie bedzie sie przesuwac.
elgo

ok sprawdzę to, dzięki za podpowiedzi właśnie sobie poradziłem - zła forma obrazka :oops:
ODPOWIEDZ