Kolejna strona firmy (?) zajmującej się tworzeniem stron internetowych i moja kolejna krytyka.
Grafika
Graficznie strona prezentuje się średnio. Dziwi mnie straszny brak dbałości o szczegóły. Logo jak i menu są nieczytelne, i nie zajmują całej szerokości strony, przez co w prawej części widać nieestetyczne puste miejsce. Cienie, szczególnie te wertykalne, o czym wspomniał już
Balas, wyglądają sztucznie i nie komponują się z resztą strony. Zszokowoło mnie użycie czcionki szeryfowej do utworzenia podpisów pod logami w części
nasi klienci. Wydaje mi się także, że użyte główne zdjęcie w zupełności nie współgra z całym układem.
Użytkowość
Najważniejszą kwestią, która zwróciła moją uwagę, niestety w negatywny sposób, to rozłożenie elementów na stronie. Łamie ona najważniejsze zasady przyjęte w tej kwestii - brakuje czytelnej hierarchizacji elementów, podziału strony na funkcjonalne obszary i wyraźniego oznaczenia hiperłączy. Mam nieodparte wrażenie jakbyś chciał na każdej stronie zawrzeć całą zawartość serwisu. Przez to właśnie użytkownik nie jest w stanie odnaleźć najważniejszych dla niego w danym momencie informacji. Polecam uwadze rodział 3. "Wstęp do projektowania billboardu. Projektowanie stron do przeglądania. A nie czytania" książki
"Nie każ mi myśleć! O życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych" autorstwa wybitnego specjalisty
Steve Krugga. Na stronie brakuje wykorzystania tak oczywistych konwencji jak link w logo prowadzący do strony głównej. Poza tym, wciąż zastanawiam się nad sensem umieszczenia (prawie) linku do anglojęzycznej wersji strony, która nie istnieje. Fatalnie prezentuje się funkcjonalność menu nawigacyjnego stworzonego we Flashu (jak z reszta każdego menu stworzonego za pomocą tej technologii). Polecam uwadze krótką notatkę pt.
"Menu we Flash = BARDZO zły pomysł!" z serwisu
Osiołków Polskiego Internetu. Reasumując, funkcjonalność strony leży...
Technikalia
Tu sprawa ma się jak w przypadku dwóch wcześniejszych kryteriów. Kod strony łamie podstawowe zasady semantyki - układ stworzony jest za pomocą tabelek (tu polecam prezentację
"Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania").
Brak stosowania alternatywnych odpowiedników tekstowych dla grafik,
używanie obrazków pozycjonujących, oraz brak alternatywy dla animacji Flash negatywnie wpływa na poziom dostępności witryny. Validator na stronie głównej wykazuje 7 błędów (w dziale
Klienci jest ich już 30), ale mimo to umieszczono na stronie button zgodności ze specyfikacją.
Podsumowując, stwierdzam, iż strona nie prezentuje się najlepiej. Polecam gruntowną przebudowę lub nawet rozpoczęcie prac od nowa.
EDIT:
Balas pisze:PS2. Czemu w kazdej wypowiedzi dajesz adres tej strony ? Spam ?
Podjęto odpowiednie kroki w celu wyjaśnienia tej kwestii.