[Strona] Agencja interaktywna

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
Balas
Moderator
Kontakt:

Re: [Strona] Agencja interaktywna

Post autor: Balas »

Mi sie nie podoba, brak loga i menu.
Ktos mi powie co robia te zielone linki ? I jeszcze tabelkowa budowa strony. Te buttony (czemu nieklikalne :?) do validatora wogole nie pasuja.

Piszac tego posta dostrzeglem (jakim cudem to nie wiem) menu na dole strony. Jezu, co cie napadlo z tym ?

PS. Te cienie wygladaja IMO zle :]
PS2. Czemu w kazdej wypowiedzi dajesz adres tej strony ? Spam ?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Kolejna strona firmy (?) zajmującej się tworzeniem stron internetowych i moja kolejna krytyka.

Grafika
Graficznie strona prezentuje się średnio. Dziwi mnie straszny brak dbałości o szczegóły. Logo jak i menu są nieczytelne, i nie zajmują całej szerokości strony, przez co w prawej części widać nieestetyczne puste miejsce. Cienie, szczególnie te wertykalne, o czym wspomniał już Balas, wyglądają sztucznie i nie komponują się z resztą strony. Zszokowoło mnie użycie czcionki szeryfowej do utworzenia podpisów pod logami w części nasi klienci. Wydaje mi się także, że użyte główne zdjęcie w zupełności nie współgra z całym układem.

Użytkowość
Najważniejszą kwestią, która zwróciła moją uwagę, niestety w negatywny sposób, to rozłożenie elementów na stronie. Łamie ona najważniejsze zasady przyjęte w tej kwestii - brakuje czytelnej hierarchizacji elementów, podziału strony na funkcjonalne obszary i wyraźniego oznaczenia hiperłączy. Mam nieodparte wrażenie jakbyś chciał na każdej stronie zawrzeć całą zawartość serwisu. Przez to właśnie użytkownik nie jest w stanie odnaleźć najważniejszych dla niego w danym momencie informacji. Polecam uwadze rodział 3. "Wstęp do projektowania billboardu. Projektowanie stron do przeglądania. A nie czytania" książki "Nie każ mi myśleć! O życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych" autorstwa wybitnego specjalisty Steve Krugga. Na stronie brakuje wykorzystania tak oczywistych konwencji jak link w logo prowadzący do strony głównej. Poza tym, wciąż zastanawiam się nad sensem umieszczenia (prawie) linku do anglojęzycznej wersji strony, która nie istnieje. Fatalnie prezentuje się funkcjonalność menu nawigacyjnego stworzonego we Flashu (jak z reszta każdego menu stworzonego za pomocą tej technologii). Polecam uwadze krótką notatkę pt. "Menu we Flash = BARDZO zły pomysł!" z serwisu Osiołków Polskiego Internetu. Reasumując, funkcjonalność strony leży...

Technikalia
Tu sprawa ma się jak w przypadku dwóch wcześniejszych kryteriów. Kod strony łamie podstawowe zasady semantyki - układ stworzony jest za pomocą tabelek (tu polecam prezentację "Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania"). Brak stosowania alternatywnych odpowiedników tekstowych dla grafik, używanie obrazków pozycjonujących, oraz brak alternatywy dla animacji Flash negatywnie wpływa na poziom dostępności witryny. Validator na stronie głównej wykazuje 7 błędów (w dziale Klienci jest ich już 30), ale mimo to umieszczono na stronie button zgodności ze specyfikacją.

Podsumowując, stwierdzam, iż strona nie prezentuje się najlepiej. Polecam gruntowną przebudowę lub nawet rozpoczęcie prac od nowa.

EDIT:
Balas pisze:PS2. Czemu w kazdej wypowiedzi dajesz adres tej strony ? Spam ?
Podjęto odpowiednie kroki w celu wyjaśnienia tej kwestii.
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Panikkk »

przyzwoicie, chociaż strona sprawia wrażenie nieukończonej. brakuje elementu który przy pierwszym spojrzeniu na stronę określałby jej charakter. Jest miejsce u góry z prawej strony dokumentu.
czysto, kolorystyka ok, ale jeszcze trzeba całość doszlifować:)
Stig
Administrator

4ws pisze:A jeśli chodzi o wypowiedz Stiga że menu we flashu to zły pomysł że przeglądarka nie indeksuje i takie tam bzdury , to się grubo mylisz, a myślisz że po co jest menu w footerze :wink:
Proponuję jeszcze raz przeczytać moją wypowiedź i zajrzeć pod adres, który podałem. Nie chodzi tylko o SEO, ale także (i głównie) o dostępność i funkcjonalność. Cytuję:
Osiołki.net pisze:- Coraz więcej osób blokuje Flash, bo jest on często używany do wyświetlania nachalnych reklam lub... irytujących menu pełnych zbędnych wodotrysków - dla tych osób strona z menu we Flashu jest bezużyteczna - nigdzie nie mogą wejść.
- Niektórzy używają także przeglądarek w ogóle nie obsługujących Flasha - są w tej grupie osoby upośledzone, z wadami lub utratą wzroku (a jest ich w społeczeństwie ok. 10 procent).
- Nowoczesne przeglądarki pozwalają na łatwe otwieranie i przeglądanie wielu podstron na danej witrynie równocześnie (podczas gdy przegląda się jedną stronę, pozostałe się ładują). Jednak gdy menu jest we Flash, surfowanie jest mozolnie "płaskie", niewygodne - można otwierać tylko jedną stronę naraz i za każdym razem trzeba czekać na jej załadowanie. To ograniczenie może spowodować, że odwiedzający zrezygnuje z zagłębienia się w witrynę.
Czytaj ze zrozumieniem.
4ws pisze:I jeszcze że menu jest po prawej albo coś tam. A co zawsze menu musi być centralnie na środku i mają to być linki ( to jakie by były wszystkie strony nudne).
Wskaż proszę, w której części swojej wypowiedzi stwierdziłem, że "menu jest po prawej albo coś tam" i że "zawsze menu musi być na środku i mają to być linki". Zrwóciłem Ci uwagę na nieestetyczną lukę w pasku menu po prawej stronie. Czytaj ze zrozumieniem.
4ws pisze:A ten obrazek po prawej stronie to jak nie pasuje do strony (projektowanie stron - komputer i ziomek przy nim- jak moze nie pasować "halo")
Jest źle wkomponowany i nie pasuje kolorystycznie.
Balas
Moderator
Kontakt:

Post autor: Balas »

Balas może sobie zainstaluj wtyczke flasha 8. To zobaczysz menu i logo i reszte.
8 chyba mam... ale tu wlasnie zauwazyles blad swojego loga i menu we flashu. Osoby nie posiadajace flash playera, albo w zlej wersji nie beda mogly sie poruszac po stronie. A nie zmusisz chyba wszystkich do instalacji Flash playera, co nie ??
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Z tym menu i logo jest coś nie tak - flasha mam (prawdopodobnie ostatniego), ale i tak go nie widzę. Jakbym miał niższego, to pewnie zaoferowałby upgrade.
A reszta... pusto tu troszkę. I napisy są bardzo małe po bokach - niezbyt czytelne.
Stig
Administrator

4ws pisze:Ja czytałem ze zrozumieniem i nie widziałem konstruktywnej krytyki tylko samą krytykę i bez zadnych pozytywów.
Obawiam się, że nie rozumiesz pojęcia konstruktywnej krytki. Wyjaśnie: konstruktywna krytyka to twórcza i poparta odpowiednimi argumentami analiza, i ocena wartości czegoś z określonego punktu widzenia. Nie widzę sensowności chwalenia danego dzieła, jeżeli ono na to nie zasługuje. Wiedz, że potrafię dostrzec i w odpowiedni sposób skomentować naprawdę dobrą stronę.
4ws pisze:No i jeszcze co do tego flasha 8 to ludzie, tak to wam tylko w erze dopasują. Ktoś ma flasha 5 ktoś 6 itd. No to najwyżej nie zobaczą sobie mojej stronki, to nie jakis portal typu onet że do wszytkich musi pasować.
Dobrze, że to tylko Twoja prywatna strona - w najgorszym razie stracisz swoich potencjalnych klientów. Gorzej, gdy taką filozofię stosujesz dla tworzonych przez siebie stron instytucji publicznych, które jak widzę stanowią lwią część Twojego portoflio, i które muszą spełniać pewne prawne wymogi odnośnie dostępności dla wszystkich Internautów - także bez względu na to jak nowoczesnego oprogramowania używają.
4ws pisze:No i nie rozumiem tego, że mam nie konstruować stron w oparciu o tabele. Chyba 99% stron jest wykonanych na tabelach, ale przeczytam ten artykuł do którego mi dałeś link i zobaczę te rewelacyjne porady.
Przede wszystkim nie tak śmiało oceniałbym stosunek stron tworzonych na tabelkach, względem tych semantycznie poprawnych. Poza tym większa ilość stron opartych na tabelkach wogóle nie świadczy o tym, jako że są one zrobione dobrze. Jeśli jesteś kolejnym niereformowalnym webmasterem, nie chcesz być naprawdę dobrym swoim fachu i nie rozwijać swoich umiejętności to śmiało możesz dalej tworzyć strony w niepoprawny, przestarzały i zły sposób. Uważaj tylko, żebyś nie obudził się kiedyś przysłowiowo z reką w nocniku.
Stig
Administrator

4ws pisze:ale wszystkie odnośniki prowadzą do stron w języku angielskim, to nie bardzo przydatne dla osób które nie znają tego języka (nie mówie o sobie)
Jest wiele materiałów także po polsku. Jednakże, nie da się ukryć, że najlepsza i największe zbiory wiedzy każdej dyscypliny technicznej są w języku angielskim, dlatego też w tym przypadku jego znajomość jest bardzo przydatna.
4ws pisze:I jeszcze jedno skoro jesteś taki wspaniały webmaster i takie super strony tworzysz to podaj pare linków do nich to może coś się nauczę :lol:
Wskaż mi proszę, w której części swojej jakiejkolwiek wypowiedzi stwierdziłem, że jestem "taki wspaniały webmaster i takie super strony tworzę".
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Panikkk »

To już chyba tradycja na tym forum, że jak się ktos nie zgadza to przysrywa drugiemu używająć zwrotów w stylu "skoro jestes taki rewelacyjny", chociaż ani razu ta osoba o sobie nic nie powiedziała.

Jednocześnie, dział się nazywa chyba oceń stronę, a nie rady i porady więc, nie rozumiem skąd nagminne prośby o konstruktywne uwagi.
Stig
Administrator

Panikkk pisze:Jednocześnie, dział się nazywa chyba oceń stronę, a nie rady i porady więc, nie rozumiem skąd nagminne prośby o konstruktywne uwagi.
Tak, ale w opisie działu czytamy:
(...) Zapraszamy Cię właśnie na to forum. Tutaj uzyskasz cenne porady, refleksji i słowa konstruktywnej krytyki.
Tak naprawdę konstruktywna krytyka IMHO powinna stanowić trzon wszelkich uwag w tym dziale.
ODPOWIEDZ