Dotychczasowo Google oferowało spersonalizowane wyszukiwanie jedynie dla zalogowanych użytkowników. Obecnie, opcja ta zostaje rozszerzona, przez co obejmuje wszystkich internautów – bez wyjątków.
Spersonalizowane wyszukiwanie to opcja znana każdemu użytkownikowi Google. Działa ona na zasadzie śledzenia historii stron przeglądanych przez użytkownika. Na tej podstawie, generowane są wyniki wyszukiwania, które mają być bardziej precyzyjne i adekwatne do zapytań, według Google. Nie spodoba się to na pewno pozycjonerom, specjalistom SEO i obrońcom prywatności.
Do tej pory internauta mógł decydować czy chce korzystać z usługi spersonalizowanych wyników (wyszukiwać będąc zalogowanym) czy też nie. Teraz to Google (domyślnie) decyduje i śledzi historię przeglądanych stron każdego użytkownika. Wykorzystywane są do tego anonimowe ciasteczka, które przechowują dane z historią wyszukiwanych stron przez użytkownika w ciągu ostatnich 180 dni.
Nie zmienia to jednak faktu, że większość internautów nie zwróci na to uwagi i będzie domyślnie i nieświadomie korzystała z usługi spersonalizowanych wyników wyszukiwania. Budzi to już teraz wiele protestów i zastrzeżeń. Co więcej, może się tak zdarzyć, że użytkownik nie wyszuka strony, która go interesuje, ponieważ właśnie przez spersonalizowane wyszukiwanie zostanie pominięta.
Osoby, które nie chcą korzystać z tej usługi mogą wyłączyć spersonalizowanie wyszukiwanie:
- W prawym górnym rogu strony wyników wyszukiwania kliknij link Historia online.
- Na stronie wynikowej kliknij opcję Wyłącz dostosowywanie.(Ponieważ to ustawienie jest przechowywane w pliku cookie, będzie to miało wpływ na wszystkich użytkowników tej samej przeglądarki i komputera).
